Saving Past Testimonies for Building a Future

Saving Past Testimonies for Building a Future

sursa foto: Europa Nostra

Moldova a câştigat premiul european pentru patrimoniul cultural în categoria educare, traiding şi sensibilizare pentru proiectul „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul” (Saving Past Testimonies for Building a Future).

În concurs au fost înscrise 263 de dosare din 29 de ţări, în 4 categorii: conservare, cercetare şi digitalizare, servicii aduse patrimoniului, educare, training şi sensibilizare. Comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, Tibor Navracsics, a spus că „patrimoniul cultural este unul dintre cele mai valoroase elemente ale Europei”.

Ceremonia de înmânare a premiului va avea loc pe data de 11 iunie la Oslo (Norvegia). În cadrul ceremoniei, din 28 de câştigători vor fi aleşi 7, cărora le va fi acordat Marele Premiu, obţinând 10.000 de euro fiecare, iar unul va primi Premiul Alegerea Publicului, în urma unui sondaj on-line.

Premiul UE pentru Patrimoniu Cultural/Premiile Europa Nostra a fost lansat în 2002 de Comisia Europeană în parteneriat cu Federaţia Europeană a ONG-urilor, ce lucrează cu Patrimoniul Europa Nostra. Ea acoperă 42 de ţări din Europa şi din afara ei, ce promovează patrimoniul cultural şi natural al Europei.