Acasă Stiri Scade prețul carburanților la pompă?

Scade prețul carburanților la pompă?

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a anunțat vineri, în urma unei reuniuni de urgență, că țările membre au fost de acord să scoată pe piață petrol suplimentar din rezervele de urgență, pentru a atenua criza apărută ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, informează CNN.

AIE nu a dezvăluit detalii despre cantitățile și calendarul acestei acțiuni de urgență, dar ea se adăugă inițiativei istorice anunțate joi de Casa Albă, care a decis scoaterea din rezervele naționale a un milion de barili de petrol pe zi, timp de șase luni.

AIE a precizat că detaliile vor fi făcute publice la începutul săptămânii viitoare.

Este doar a cincea oară în istoria AIE când agenția ia o decizie coordonată de a recurge la stocurile de urgență.

Într-o declarație, AIE precizează că miniștrii energiei din cele 31 de țări membre „își reiterează îngrijorarea cu privire la impactul asupra securității energetice al acțiunilor flagrante ale Rusiei și și-au exprimat sprijinul pentru sancțiunile impuse de comunitatea internațională drept răspuns”.

Rusia exportă aproximativ 5 milioane de barili pe zi de țiței, reprezentând aproximativ 12 la sută din comerțul mondial, potrivit AIE.

„Perspectiva unor întreruperi pe scară largă a producției de petrol din Rusia amenință să creeze un șoc global în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol”, arată AIE în comunicat.

Rusia este în prezent al treilea mare producător de petrol din lume și cel mai mare exportator.

În plus față de eliberarea de țiței din rezervele strategice, consiliul de conducere al AIE recomandă guvernelor și consumatorilor „să mențină și să intensifice eforturile de conservare și economisire a energiei”.

Agenția Internațională a Energiei este o organizație interguvernamentală autonomă, cu sediul la Paris, înființată în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 1974, în urma crizei petroliere din 1973. AIE are 31 de state membre și 9 țări asociate. Rusia nu se numără printre ele (și nici România).

Joe Biden: Cel puțin 30 de țări vor urma exemplul SUA

Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri că „peste 30 de ţări” vor urma exemplul SUA şi vor elibera petrol din rezervele lor strategice pentru a diminua preţul petrolului şi al produselor derivate, a relatat AFP, preluată de Agerpres.

„În această dimineaţă, peste 30 de ţări s-au reunit la o adunare internaţională şi au decis să pună pe piaţă zeci de milioane de barili de petrol suplimentari”, a spus Biden, făcând referire la iniţiativa a Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

Preşedintele american democrat încearcă, prin inițiativa anunțată joi, să oprească creşterea preţului combustibililor, care exasperează populaţia SUA şi este speculată de opoziţia republicană înaintea alegerilor legislative de la jumătatea mandatului care vor avea loc în luna noiembrie.

Joe Biden încearcă să pună această creştere a preţurilor pe seama preşedintelui rus Vladimir Putin și a invaziei ruse din Ucraina. Pe de altă parte, el critică şi industria petrolieră americană pentru acumularea unor profituri imense fără a investi în producţie.

Grupul OPEC+, ce reuneşte ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, a convenit joi doar asupra unei creşteri modeste a producţiei, respingând din nou apelurile pentru o sporire mai substanţială a extracţiei pentru a diminua cotaţiile petrolului.

Preţul barilului de petrol Brent a atins 139 de dolari la 7 martie, un record după criza financiară din 2008. După anunţul lui Biden despre eliberarea unei cantităţi masive de petrol din rezervele strategice, această cotaţie a ajuns vineri în jurul a 100 de dolari. – sursa: Digi 24

 

Articolul precedentDezinformare: platformele online continuă revizuirea Codului de bune practici în contextul războiului din Ucraina
Articolul următor  “Poveştile sunt aripi care te ajută să te înalţi în fiecare zi”. Ziua internaţională a cărţii pentru copii