Schimbare la conducerea CNMR din Serbia

Schimbare la conducerea CNMR din Serbia

Sursa foto: https://libertatea.rs

Săptămâna trecută la Vârșeț (Serbia), a avut loc ședința Consiliului Minorității Naţionale Române din Serbi (CNMRS), în cadrl căreia, la finalul a cinci ore de dezbateri  Daniel Magdu l-a înlocuit pe Ion Omoran, la președinția Consiliului ales în 2018. Potrivit Libertatea.rs, dr. Ion Omoran a demisionat invocând motive personale. Preşedintele Consiliului Executiv a fost aleasă prof. Rodica Almăjan. Au fost dezbătute și aprobate cu majoritatea voturilor șapte din cele zece subiecte incluse inițial pe ordinea de zi. Printre temele la care s-a renuțat este și cel referitor la înființarea unei noi orchestre a Consiliului Național Român.

Potrivit sursei citate, de la bun început, opoziția și-a exprimat indignarea și nemulțumirea pentru faptul că în procesul-verbal de la ședința anterioară există foarte multe scăpări. Expunerile le-au fost interpretate greșit, numele sunt eronate, astfel că au cerut efectuarea modificărilor necesare. Punctele: Implementarea drepturilor minorității naționale române în domeniul uzului oficial al limbii și al grafiei – inscripționarea localităților românești și Informația cu privire la procesul de retrocedare a clădirii „Luceafărul”, Implementarea drepturilor Consiliului Național Român cu privire la gestionarea instituțiilor de interes major din domeniul învățământului și culturii și Informația referitoare la alegerea membrilor Consiliului Republican pentru Cultură, propuse de Marcel Drăgan, nu au fost introduse pe ordinea de zi.

După alegerea lui Daniel Magdu la președinția CNMR, vicepreședintele Ion Magda i-a urat succes: „Am avut o comunicare destul de corectă și cred că o vom îmbunătăți în perioada ce urmează. Rugămintea mea față de Daniel este să comunicăm cu toți membrii Consiliului și să ajungem la un numitor comun în interesul românilor”.

După dezbateri aprige, Consiliul Național Român a adoptat Raportul Revizorului pentru anul 2018, Decizia pentru transferarea competenței Consiliului Național spre Consiliul Executiv și Verificarea deciziilor adoptate de Consiliul Executiv în perioada dintre două ședințe ale Consiliului Național Român. Opoziția, nemulțumită de unele hotărâri referitoare la Regulamentul pentru organizarea și clasificarea posturilor de muncă, a părăsit ședința.

Din lipsă de cvorum, punctele referitoare la Regulamentul pentru organizarea și clasificarea posturilor de muncă la CNMR și Adoptarea Regulamentului pentru folosirea vehiculelor particulare în scop oficial și a vehiculului Consiliului vor fi dezbătute la o proximă ședință, care va fi stabilită ulterior, mai menționează sursa citată.