Școala de Varム– “Provocăƒrile istoriei ca științムși disciplinムde învățăƒmânt...

Școala de Varム– “Provocăƒrile istoriei ca științムși disciplinムde învățăƒmânt la începutul mileniului trei”, la a XIII-a ediție

În jur de 60 de profesori români din țăƒrile învecinate României în care trăƒiesc membri ai comunității istorice românești (Republica Moldova, Ucraina, Serbia și Ungaria), participムla Școala de Varム– “Provocăƒrile istoriei ca științムși disciplinムde învățăƒmânt la începutul mileniului trei”. Ș˜coala de varムeste organizatムîn parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj cu Muzeul Județean Satu Mare, finanțator principal fiind Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Deschiderea oficialムa Școlii de varムa avut loc marți, 11 iulie, la Muzeul Județean.Evenimentul, organizat de Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, la Satu Mare, în perioada 10-15 iulie 2017, a ajuns la cea de-a XIII-a ediție. La conferința inauguralムa programului a participat și E.S. Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula- Ungaria.

Au adresat cuvinte de salut acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Csaba Pataki, președintele Consiliului Județean Satu-Mare, Gabor Kereskenyi, primarul municipiului Satu-Mare, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul UBB, Felician Pop, managerul Muzeului Județean Satu-Mare.

Consulul general al României la Gyula (Ungaria), Florin Trandafir Vasiloni, a salutat participanții, adresându-le invitația  de a  transmite mai departe faptul cムRomânia este o țarムputernicムși stabilăƒ: “Cred cムaceastムșcoalムde varムeste un demers de bun augur, care a ajuns la o cifrムcare impune respect. Mă bucur foarte mult sムgăƒsesc la aceastムconferințムprofesori, tineri care se implicムîn căƒutarea și identificarea unor soluții pentru păƒstrarea identității culturale, lingvistice, etnice și religioase a comunităților românești din diaspora istoricăƒ, la prezervarea ideii de apartenențムla națiunea românムa etnicilor români care trăƒiesc în state care se aflムsituate în jurul și în apropierea României. Este foarte important ca fiecare dintre dumneavoastrムsムduceți înapoi în locurile de unde ați venit ideea unei Românii puternice, a unei Românii consolidate, a unei Românii frumoase, sムvムmândriți întotdeauna cu țara mamăƒ, cu țara acolo unde mulți dintre voi în viitor vムveți regăƒsi leagăƒnul, menirea, succesul sau indiferent ce altceva bun vムpropuneți”.

“A vorbi despre identitate naționalムastăƒzi poate sムfie un act de curaj pentru cムlumea trece printr-o perioadムde frăƒmântăƒri și contestăƒrile la adresa acestei identități sunt multe și de mai multe feluri. Însムpentru cムidentitățile etnico-naționale existムpe acest păƒmânt, fie cムne place, fie cムnu, trebuie sムvorbim de ele”, a declarat academician  prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babes-Bolyai și director al  Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române.

Programul Ș˜colii de varムcuprinde conferințe pe diferite teme din istoria României, susținute de specialiști din Satu Mare, Cluj-Napoca și Republica Moldova, lansăƒri de carte, excursii la obiective culturale din județ și activități practice cu caracter didactic organizate cu sprijinul Inspectoratului Ș˜colar Județean Satu Mare. Din Ungaria, participムla acest program douムcadre didactice de la Liceul ”Nicolae Băƒlcescu din Gyula, Tunde Cora Cefan și Andreea Iova.

În marja participăƒrii la manifestarea de la Satu-Mare, Florin Trandafir Vasiloni, șeful misiunii diplomatice românești de la Gyula, s-a recules la Monumentul Ostașului Român din Carei. Acest monument a fost inaugurat în anul 1964, amplasat în centrul municipiului săƒtmăƒrean, este opera sculptorului Vida Gheza și a arhitectului Anton Dâmboianu. Complexul monumental este realizat din piatrムalbムși are dimensiuni impresionante: deschiderea frontalムde 18 m, adâncimea de 5 m și înăƒlțimea de 12 m. Pe obeliscul monumentului este înscris urmăƒtorul text: “Glorie ostașilor armatei româƒne, căƒzuți în luptele pentru eliberarea patriei”.