Școlile cu predare în Limba Română din diaspora, pe cale de dispariție....

Școlile cu predare în Limba Română din diaspora, pe cale de dispariție. Andreea Păstîrnac: „Va trebui să găsim o modalitate de a menține Limba Română vie și pentru următoarele generații”

Foto: TVR

Deși există școli cu predare în limba română, copiii folosesc prea mult limba sârbă, sunt de părere oamenii. În regiunea Voivodina, copiii au posibilitatea să învețe în clase cu predare în limba română. Se pare, însă, că acestea sunt, din păcate, pe cale de dispariție.

De multe ori, chiar și la școala românească, în pauze, copiii se joacă și vorbesc în limba greacă, în limba engleză. Ceea ce trebuie să înțelegem, la sfârșitul zilei, atunci când se roagă acești copii, atunci când sunt cu părinții lor, rugăciunea este în limba maternă. Limba maternă transmite întotdeauna emoțiile, încărcătura care ne leagă de acasă. Va trebui să găsim o modalitate de a menține limba română vie și pentru următoarele generații„, a spus ministrul Românilor de Pretudindeni, Andreea Păstârnac, în platoul emisiunii „1 Matinal” la  TVR.

În Italia, între 6.000-8.000 de copii români mai ajung să învețe Limba Română, la sfârșit de săptămână. Ministerul a lansat programul „Limba Română mai aproape de casă”, dedicat școlilor duminicale. ”Anul acesta, am aprobat 14 proiecte de școli românești în diaspora”, a mai anunțat ministrul.

În acest context, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, sub motto-ul „Limba română mai aproape de casă”, Ministerul Românilor de Pretutindeni organizează duminică, 28 mai, la Facultatea de Drept a Universității din Bucureşti, un seminar-dezbatere dedicat importanţei educaţiei în limba română şi demersurile necesare în vederea păstrării şi afirmării identităţii lingvistice a românilor din afara graniţelor.

Tototdată, MRP încurajează asociaţiile reprezentative ale românilor din străinătate, reprezentanții şcolilor duminicale, coordonate de asociaţiile sau bisericile româneşti, profesorii de la cursurile susţinute de asociaţiile reprezentative din teritoriu, cât şi cele organizate prin intermediul Institutului Limbii Române, să realizeze materiale foto, audio şi/sau video care săprezinte activitatea lor în domeniul predării limbii române în afara granițelor. Materialele pot fi transmise prin email (cabinet.ministru@mprp.gov.ro) către MRP pentru promovare pe platformele proprii și prin partenerii media.

De asemenea, MRP invită toți românii, oriunde s-ar afla ei, să ia parte la campania online derulată pe pagina de Facebook a ministerului prin #ZRP cu tag @mprpromania. Mai exact, toți cei care își doresc să participe nu trebuie decât să realizeze o fotografie cu tematica „Limba română mai aproape de casă”, să încarce poza pe platforma de socializare și să eticheteze MRP-ul și evenimentul ZRP în fotografie, astfel încât la acest maraton pentru limba română să ia parte români de pe toate continentele.

Prin aceste evenimente, MRP urmăreşte să aducă în prim plan excelenţa şi rezultatele deosebite ale membrilor comunităţilor româneşti, ca vectori importanţi în promovarea imaginii României în lume şi ambasadori ai valorilor româneşti în afara graniţelor.