Școlile românești din Transnistria vor fi evaluate la începutul lunii martie. Între...

Școlile românești din Transnistria vor fi evaluate la începutul lunii martie. Între timp, procuratura transnistreană a trecut la anchetarea contabilului Liceului ”Lucian Blaga”

Controalele pe care grupurile de experți ale OSCE împreună cu reprezentanții Ministerului Educației de la Chișinău și din regiunea transnistreană vor avea loc în perioada 10-20 martie a.c. Prof. Ion Iovcev, directorul Liceului ”Lucian Baga” cu predare în limba română din Tiraspol, a declarat pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc că data a fost stabilită în urma recentelor discuții cu reprezentanții OSCE ale reprezentanților de la Chișinău și Tiraspol. Va fi verificată respectarea condițiilor sanitare și de a normelor de protecție la incendiu. Directorul se arată sceptic în legătură cu concluziile acestor controale pentru că, din cauza șicanelor la care au fost supuse în ultimii ani școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, este aproape imposibil să nu se găsească și acum ceva: ”Tot timpul au găsit motive. Noi nu avem cantină la liceu, nu avem sală de sport, dar nu din cauza noastră, ci din cauza celor de la Tiraspol care în acești ani ne-au făsut to felul de probleme”, a declarat Ion Iovcev.

Ion Iovcev a precizat că în urmă cu două zile, contabilul Liceului ”Lucian Blaga” a fost înștiințat telefonic de un funcționar bancar de la Tiraspol că au fost deblocate conturile liceului. ”Am primit acest telefon, dar nu vom putea verifica acest lucru decât în zilele următoare când vom merge la bancă să facem plățile”, a spus Iovcev. De asemenea, directorul Iovcev a mai precizat că anchetele procuraturii de la Tiraspol nu au fost oprite, pentru că, în urmă cu două zile, contabilul șef al liceului a fost convocat la sediul procuraturii din Tiraspol, cerându-i-se situația salarizării pentru întreg anul 2013. ”Au văzut că nu au scos-o la capăt cu mine și acum au început să șicaneze contabilul”, a mai declarat prof. Ion Iovcev.

Reamintim că săptămâna trecută Chișinăul și Tiraspolul au convenit asupra delegării câte unui grup de experți pentru formarea unei comisii speciale care va inspecta instituțiilor de învățământ cu predare în limba română din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicția Chișinăului. Înțelegerea aparține vicepremierului pentru reintegrare, Eugen Carpov, și așa-numitul ministru de externe al Transnistriei, Nina Ștanski, în cadrul primei întrevederi, de la Chișinău, în acest an.

Comisia va verifica respectarea normelor sanitare și antiincendiu în aceste școli. „Am primit asigurarea că procesul de studiu nu va fi întrerupt”, a declarat Eugen Carpov.

Nina Stanski a mai promis deblocarea conturilor Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol pentru ca instituția să poată achita cheltuielile de funcționare. „Conturile nu au fost anulate. Acolo continuă să vină banii transferați din Chișinău, dar pot fi folosiți în anumite scopuri: pentru efectuarea plăților legate de serviciile de întreținere și pentru a asigura hrana elevilor”, precizează Ștanski.

În cadrul aceleiași întrevederi, s-a discutat și despre pregătirile pentru prima rundă de negocieri în formatul „5+2″, programată pentru sfârşitul lunii februarie, fiind punctate subiectele care vor fi pe ordinea de zi.