Acasă Stiri Scriitor român, laureat al Premiului Uniunii Europene pentru literatură 2016

Scriitor român, laureat al Premiului Uniunii Europene pentru literatură 2016

Scriitorul român Claudiu M. Florian a fost desemnat marți, 5 aprilie, laureat al Premiului Uniunii Europene pentru literatură 2016. El a fost premiat pentru cartea „Vârstele jocului. Strada cetății”, publicată de editura Cartea Românească, în 2012 .

Varstele Jocului
Romanul Vârstele jocului. Strada Cetății a fost scris inițial în limba germană și a apărut în anul 2008 la Editura Transit, Berlin, cu titlul Zweieinhalb Storche – Roman einer Kindheit in Siebenburgen (Două berze și jumătate –Romanul unei copilării în Transilvania)

12 autori din întreaga Europă au primit, în acest an, Premiul UE pentru literatură.  Alături de autorul român, lista îi include pe Christophe Van Gerrewey (Belgia), Tanja Stupar-Trifunović (Bosnia-Herțegovina), Antonis Georgiou (Cipru), Bjørn Rasmussen (Danemarca), Paavo Matsin (Estonia), Selja Ahava (Finlanda), Nenad Joldeski (FYROM), Benedict Wells (Germania), Gast Groeber (Luxemburg), Jasmin B. Frelih (Slovenia) și Jesús Carrasco (Spania).

Îi felicit călduros pe laureații ediției 2016. Literatura și posibilitatea de a scrie în completă libertate ne permit să ne înțelegem reciproc și să conviețuim mai bine, lucruri care sunt mai importante acum ca oricând. Acesta este motivul pentru care vom continua să sprijinim traducerea, publicarea, vânzarea și lectura operelor literare străine”, a spus comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport.

Premiile vor fi înmânate câștigătorilor în data de 31 mai, la Bruxelles, de comisarul european Tibor Navracsics și de dna Silvia Costa, președintele comisiei pentru cultură și educație a Parlamentului European. Fiecare laureat va primi un premiu de 5.000 de euro și va beneficia de promovare la târguri internaționale de carte, cum ar fi Londra, Frankfurt și Paris.

Lansat de Comisia Europeană în 2009 și organizat în parteneriat cu asociațiile profesionale de carte, Premiul UE pentru literatură (EUPL) recompensează, în fiecare an, pe cei mai buni autori debutanți din 12 țări europene. Sprijinit prin programul „Europa creativă”, el promovează diversitatea culturală și lingvistică în Europa.

* * *
Vârstele jocului. Strada Cetății este o imersiune high fidelity în datele și atmosfera unei epoci și încercarea de a schița confluența dintre cinci mentalități (ardelenească, oltenească, săsească, „regățeană” și vest-germană), patru generații (străbunici, bunici, părinți, copil – prezente sincronic, în același moment temporal), trei istorii (românească, săsească, germană), două culturi (a românilor și a sașilor transilvaneni) și un prezent continuu (mijlocul anilor ’70, având ca punct terminus moartea dictatorului chinez Mao Zedong și începutul școlii primare).
Din perspectiva înduioșătoare a copilului, Claudiu M. Florian reușeste să tematizeze cu o profunzime ieșită din comun probleme politice, istorice și sociale, fără a renunța niciodată la umorul fin și inocent care străbate întregul roman. (Alexandra Sora)
O înregistrare exactă a tonalității discuțiilor, dublată de multiple neînțelegeri copilărești, generează umorul profund al acestor miniaturi doar în aparență naive, ale unui copil crescut la bunici „saso”-români. Incintator datorită modului nepretențios și exact de a povesti. (Markus Bauer – Neue Zurcher Zeitung)
Printr-o simbolistică poetică, autorul îl ține pe cititor cu sufletul la gură. Îl uluiește, îl face să izbucnească în râs. Florian reînvie în mod literar și în limbajul copilului o lume strînsă în jurul unor tradiții seculare, săsești și românești, Transilvania copilăriei sale, care așa ca aici nu va mai exista niciodată. (Ingeborg Ruthe – Berliner Zeitung)

Originar din localitatea Rupea (Brașov), Claudiu M. Florian a studiat limba și literatura germană la Universitatea din București. Ulterior, el a absolvit cursurile de master „Studii umane interdisciplinare de limba germană” (1996, Universitatea București) și „Istorie contemporană” (Universitatea Bielefeld, Germania). Începând cu 2002, lucrează în Ministerul Afacerilor Externe, întâi în România, apoi ca atașat cultural și de presă al Ambasadei României la Berlin (2004-2009) și ca angajat al Ambasadei României de la Berna (din 2010 până în prezent).