Acasă Cultura / Culte Scriitori și artiști din Marea Britanie, Ucraina, Spania, Austria și Estonia la...

Scriitori și artiști din Marea Britanie, Ucraina, Spania, Austria și Estonia la Suceava

Cea de-a treia ediție a Festivalului internațional de literatură și artă contemporană Lectora, va debuta, pe 27 mai, la Suceava și se va desfășura pe parcursul a patru zile la Universitatea Ștefan cel Mare (USV), Muzeul de Științe Naturale, Centrul Cultural Uzina de apă, Colegiul Național Petru Rareș și în Cetatea de Scaun a Sucevei.

La festivalul de anul acesta vor participa scriitori, artiști, directori de festival și regizori de film din România, Marea Britanie, Ucraina, Spania, Austria și Estonia, notează Hotnews.ro.

De joi până duminică în zori, scriitori din România și străinătate vor citi în română, engleză, germană sau estoniană la Universitate, în sălile Muzeului de Științe ale Naturii, în licee dar și la Noaptea Poeților, care va aduna zeci de autori invitați și locali, tineri debutanți sau consacrați în Cetatea de Scaun, recitalul lor fiind încheiat de un spectacol multimedia susținut de artistul și muzicianul Sebastian Seifert din Spania.

Un film dedicat poetului Emil Brumaru va fi proiectat în deschiderea festivalului Lectora în aula USV de la ora 16.30. Realizat la Dolhasca de un artist născut în Suceava, Matei Bejenaru, cadru universitar al Universității de Arte din Iași, filmul va fi urmat de documentarul Trupa fără nume, despre suceveanul Sorin Dorneanu, probabil cel mai mare colecționar de discurii, benzi audio și CD-uri din țară. O altă secvență importantă a suitei de manifestări Lectora se va desfășura joi, de la ora 10.00, în aula colegiului Petru Rareș, unde va avea loc întâlnirea cu regizorul Iulian Manuel Ghervas, de asemenea născut în Suceava, și proiecția ultimul său film, Tatăl meu, Lucian Blaga.

Secțiunea de artă a festivalului anunță cel puțin două evenimente deosebite și aduce pe scena culturală suceveană două nume mari ale artei contemporane din România: Dan Perjovschi, care va vernisa în spațiul cultural Uzina de apă o expoziție specială joi seara, de la orele 18.00; de asemenea, Matei Bejenaru este prezent cu trei documentare video remarcabile. Totodată, o expoziție de afișe se va vernisa vineri de la ora 16.00 la Muzeul de Științe Naturale: Istoria unui cenaclu 2008-2015 – afișele celui mai longeviv și activ cenaclu și grup literar sucevean, Zidul de Hârtie.