Acasă Cultura / Culte Scriitorul Nicolae Spătaru lansează la Cernăuți „Îngerașul purta fustă mini”

Scriitorul Nicolae Spătaru lansează la Cernăuți „Îngerașul purta fustă mini”

Scriitorul Nicolae Spătaru lansează vineri 12 august, la librăria „Mihai Eminescu” a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” de pe strada Kobyleanska 9, din Cernăuți, la orele 12.00, volumul de proză scurtă „Îngerașul purta fustă scurtă”.Poet și prozator din Chișinau, Nicolae Spătaru este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România. Originar din comuna Horbova, raionul Herța, regiunea Cernăuți, Nicolae Spătaru este binecunoscut până acum ca poet, având publicate zece cărți de poezie și unul de publicistică.

La sfârșitul anului trecut de sub teascurile prestigioasei edituri „Junimea” din Iași, condusă de poetul Lucian Vasiliu a văzut lumina tiparului o carte de proză scurtă ”Îngerașul purta fustă mini” care a trezit un viu interes în rândurile cititorilor, scrie Bucpress.eu. Cartea a fost bine primită de publicul cititor atât din Republica Moldova, cât și din România, drept dovadă fiind cronicile elogioase apărute în diverse reviste literare precum sunt „Contrafort” de la Chișinău, „Hiperion” de la Botoșani, „Arca” de la Arad ș.a.

În una din ele, scriitorul Grigore Chiper menționează că „Nicolae Spătaru are indiscutabil fibră de romancier, că prozele lui, cele mai extinse, desigur, sunt de fapt nişte romane în miniatură”. Tot el menționează că Nicolae Spătaru „nu face proza unor întâmplări de viaţă, reproduse până la un anumit grad de complexitate”; că proza lui e a unor „construcţii elaborate, asemănătoare cu cele din roman, unele texte având câteva linii de subiect”.

De aceeași părere este și Lucia Cuciureanu care consemnează în ARCA arădeană că povestirile lui Nicolae Spătaru din Îngerașul purta fustă mini „sunt concepute pe mai multe planuri, uneori concentrice, alteori încrucişate, pornind de la un realism bine redat, clar, exprimat simplu în propoziţii sau fraze scurte (ceea ce realizează un dinamism bun al naraţiunii şi al lecturii), după care începe o plonjare în fantastic sau oniric, ceea ce oferă o altă cromatică, mai specială, iar acest melanj, repet, face bine imaginaţiei cititorului”.

În același timp, Maria Pilchin scrie în ultimul număr al revistei botoșănene „Hiperion”, că elegantul volumaş de proză scurtă a lui Nicolae Spătaru „se citeşte într-o seară, asigurând frumoase clipe de lectură în care, deşi autorul pare să povestească despre alţii (disimulare reuşită), se povesteşte totuşi pe sine. Naraţiunile plac şi tentează. Scriitura agreabilă seduce, lumea de-a-ndoaselea a zilei de ieri trădează un spirit analitic şi sintetic, care ştie să readucă subiecte în actualitate, să dezbată pe marginea acestora din perspectiva zilei de azi într-un spaţiu-răspântie pe care îl populăm cu toţii”.