Acasă Asociatii Scrisoare deschisă către AEP și MAE din partea organizațiilor civice

Scrisoare deschisă către AEP și MAE din partea organizațiilor civice

Iniațiativa România a transmis, în numele a 29 de semnatari – organizații civice, printr-un comunicat de presă, o scrisoare deschisă adresată președintelui AEP și ministrului Afacerilor Externe prin care cer autorităților îmbunătățirea comunicării publice prin intermediul platformei www.votstrainatate.ro și pentru buna organizare a alegerilor prezidențiale din toamna acestui an. Semnatarii scrisorii cer, printer altele, promovarea de urgență a beneficiilor înregistrării la vot pe site-ul www.votstrainatate.ro, pentru creșterea impactului acestui demers, sugerându-se folosirea diverselor canale media, având în vedere interesul public, distribuirea de flayere la graniță, afișe la sediile misiunilor diplomatice ale României. De asemenea, reprezentanții grupurilor civice consideră necesară publicarea, în timp real, ușor de accesat, de înțeles și de interogat, a informațiilor suplimentare despre înscrișii per țară/regiune/localitate, atât pentru votul în secția de votare, cât și pentru votul prin corespondență.

O altă solicitare vizează publicarea informațiilor referitoare la probabilitatea dublei înregistrări (una și aceeași persoană ar putea să se înscrie, pentru siguranță, atât pentru votul în secție, cât și pentru votul prin corespondență), situație care poate crea nevoi artificiale.

Semnatarii mai cer transmiterea de informații legate de demersurile MAE de a organiza secții de votare în diaspora, atât în sedii proprii, precum consulate/ambasade, cât și în sedii obținute prin parteneriat cu autorități locale în care se înregistrează nevoia de prezență la vot a minimum 100 de români cu drept de vot și susținerea asociațiilor civice active în țară și diaspora să organizeze din timp acțiunile de identificare și completare a resurselor umane necesare în secțiile noi de votare în străinătate, prin focalizarea cu precădere în acele orașe din afara țării în care AEP constată un număr mare sau foarte mare de cereri pentru înființarea de noi secții de vot. 

Semnatarii scrisorii arată că în prima săptămână de la lansarea www.votstrainatate.ro media zilnică a înscrierilor pentru votul în secția de votare este de aproximativ 470, iar cea a înscrierilor pentru votul prin corespondență este de aproximativ 425 de persoane. ”Un calcul probabilistic demonstrează că dacă media de interes pentru înregistrarea pe site a cetățenilor cu drept de vot se păstrează, până la împlinirea termenului limită de înscriere, atunci pe 11 septembrie 2019, se vor fi înscris aproximativ 21.600 la votul în secția de vot și aproximativ 19.500 de cetățeni la votul prin corespondență. Conform datelor centralizate de MAE de la misiunile diplomatice, în lume sunt 5.6 milioane de români, dintre care 700.000, cu pașapoarte CRDS, așa după cum informează AEP . Raportat la numărul cetățenilor români cu drept de vot din diaspora ne dăm seama că cifra finală nu va reflecta nevoia reală de prezență la vot a cetățenilor, așa după cum se cunoaște din istoricul ultimelor scrutine”.