Se cere convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni

Se cere convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni

Tommy Tomescu, preşedinte executiv – prim-vicepreşedinte al Consiliului Românilor de Pretutindeni, cere preşedinţilor Birourilor Permanente Reunite Parlamentului convocarea celei de-a II-a ediţii a Congresului Românilor de Pretutindeni. Perioada pe care o propune este aceeași ca și la ediția precedentă – 24-25 iunie 2017, în opinia sa până atunci cei care vor să participe având suficient timp la dispoziție să se pregătească astfel încât să aibă o prezență semnificativă.

În opinia lui Tommy Tomescu, o participare mai mare la această ediție a Congresului va permite ”tragerea la răspundere a membrilor CRP care au susţinut în mod tacit sau activ falsificarea unor acte şi uzul acestora, înlocuirea membrilor Consiliului care până în acest moment nu au realizat nimic, libertatea mai mare de selecţie a membrilor acestui for de dialog al românilor din afara graniţelor”.

De asemenea, în solicitare, acesta recomandă introducerea în luna martie 2017 pe Ordinea de Zi a Şedinţei Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în temeiul dispoziţiilor art. 8 (alin. 1-2) din Legea nr. 299/2017 privind Congresul Românilor de Pretutindeni şi a dispoziţiilor art. 12 (2) din Hotărârea de Guvern nr. 17/2017 privind organizarea şi functionarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni:

  • 16790585_10212256185662820_556800710_nconvocarea celei de-a doua Ediţii a Congresului Românilor de Pretutindeni, care se organizează anual sub egida Parlamentului României, în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi MAE  în perioada 24-25 iunie 2017;
  • metodologia de participare la a doua Ediţie a Congresului Românilor de Pretutindeni;
  • anularea înscrisurilor falsificate cu privire la Modul de Organizare şi Funcționare a Congresului şi Consiliului Românilor de Pretutindeni, avizate prin inducerea în eroare a Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ”deşi am notificat Secretariatului Tehnic al Congresului Românilor de Pretutindeni cu privire la neveridicitatea acestora”.

De asemenea, T. Tomescu solicită să fie luată în considerare asigurarea cheltuielilor necesare pentru organizarea şi desfăşurarea Congresului Românilor de Pretutindeni din bugetul Camerei Deputaţilor, în temeiul dispoziţiilor art. 8 (alin.2) din Legea nr. 299/2017.

Acesta mai precizează că solicitarea  va permite atenţionarea posibililor participanţi cu privire la seriozitatea intenţiilor Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, de a organiza Congresul la exact un an de la prima ediţie, deoarece principalul motiv al prezenţei unui număr redus de participanţi la primul Congres a fost cauzată de timpul scurt de notificare şi că este nevoie de prevenţie ”pentru a nu se mai repeta problema”.