Se pun bazele unei biblioteci virtuale pentru românii de pretutindeni

Se pun bazele unei biblioteci virtuale pentru românii de pretutindeni

Foto: comunic.ro

Realizarea unei biblioteci virtuale pentru românii de pretutindeni este unul din proiectele anunțate de prof. univ. dr. Doina Banciu, cu ocazia celei de-a IX-a ediții a simpozionului ”Slove muscelene. Desfășurat la Câmpulung Muscel în perioada 21-22 iulie 2017 ediția  din acest an a simpozionului a avut tema „Date deschise versus securitatea informației”.

Totodată, prof. univ. dr. Adrian Badea  a exprimat interesul instituției  pe care o conduce  față de învățământul liceal, anunțând un proiect ambițios și de perspectivă : „Academia și elevii.” De asemenea, în cuvântul său, Mireille Radoi a subliniat că slova musceleană reprezintă un arc peste timp făcând trecerea de la prima scrisoare a lui Neacșu de la Câmpulung la big data.

Festivitatea de deschidere a lucrărilor s-a încheiat cu un moment deosebit: Mireille Rădoi, președinta Fundației Universitare  „Carol I” împreuna cu DigiLib Muscel a acordat o diploma de merit  și un stimulent financiar elevei Mihaela Zăbavă, de la școala gimnazială din comuna Malu.

Simpozionul „Slove Muscelene” a avut și o componentă științifică importantă în care au fost prezentate  contribuții ale cercetătorilor în domeniu din diverse centre universitare din țară: București, Cluj, Brașov, Sibiu, Brăila. Sesiunea de comunicări științifice a avut loc la biblioteca municipală „Ion Barbu”. Doina Banciu a făcut referire la importanța pe care o are digitalizarea pentru bibliotecile din întreaga țară și a menționat necesitatea unei colaborări internaționale în acest sens.

Evenimentul a  fost organizat sub egida Academiei Oamenilor de Știință din România, în colaborare cu Centrul de Cercetare pentru Informație Digitală al Universității din București, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Asociația DigiLib Muscel și Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, cu sprijinul Primăriei Câmpulung Muscel.