Acasă Europa ”Sea Shield 2023” – exercițiu multinațional de luptă în Marea Neagră și...

”Sea Shield 2023” – exercițiu multinațional de luptă în Marea Neagră și pe Dunăre

Peste 3.000 de militari din România și din alte 12 state aliate și partenere vor participa, până în 2 aprilie, la exercițiul multinațional Sea Shield 2023, cel mai complex eveniment de instruire planificat și condus Forțele Navale Române în acest an.

Exercițiul reunește militari din Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia care vor desfășura în toate mediile de acțiune activități complexe de antrenament.

Peste 30 de nave militare ale Forțelor Navale Române, două nave militare ale Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, 15 ambarcațiuni rapide de intervenție și nave de patrulare ale instituțiilor din sistemul național de apărare, 57 de autovehicule militare și alte capabilități de luptă, specialiștii în apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară și plutoane de infanterie și de parașutiști militari vor executa secvențele de instruire planificate de Forțele Navale Române.

Exercițiul contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante.

Sea Shield, un concept complex destinat instruirii forțelor aliate, a fost propus de România la summitul NATO de la Varșovia din anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european.