Seară de poezie contemporană românească la Literaturwerkstatt Berlin

Seară de poezie contemporană românească la Literaturwerkstatt Berlin

O nouă ediţie a serii de poezie contemporană românească „Live Poesie” va avea loc pe 20 februarie în spaţiile Literaturwerkstatt Berlin.Pentru ediţia din acest an, selecţia autorilor a fost făcută atât pe criterii regionale – spre a fi acoperite toate zonele ţării, cât şi în funcţie de mesajul liric pe care fiecare îl practică. Astfel, în cadrul unui program mixt, format din lectură şi muzică, pe scena Literaturwerkstatt vor evolua următorii autori: Răzvan Ţupa/ Brăila-Bucureşti (poetici relaţionale), Krista Szöcs/Sibiu (lirică), Dmitri Miticov/Târgovişte (cinism), Moni Stănilă/Timişoara-Chişinău (experienţa istoriei), Vlad Drăgoi/Braşov (violenţă), Corina Bernic/Iaşi (dezrădăcinare), Viku Zen/ Bucureşti (marginalul). Atmosfera muzicală (muzică electronică) va fi creată de către Bandesnaci (Vladimir Coman-Popescu).

În prealabil, în cadrul unui atelier de traducere organizat de ICR Berlin, versurile celor șapte poeți au fost traduse în limba germană de către o echipă de traducători coordonată de Eva Ruth Wemme. Traducerile realizate de Anca Ilea (Vlad Drăgoi, Răzvan Ţupa), Anke Pfeifer (Moni Stănilă), Mara Rădulescu (Dimitri Miticov, Răzvan Ţupa), Christiane Hoyer (Viku Zen), Hubertus Wester Ebbinghaus (Viku Zen), Daniela Duca (Krista Szöcs), şi Laura Hordoan (Viku Zen), vor fi publicate într-o broşură ilustrată, care va fi pusă la dispoziţia publicului.

De asemenea, în cadrul evenimentului va fi marcată împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Pentru readucerea în atenţia publicului german a marelui artist român, în incinta Literaturwerkstatt Berlin va fi realizată o proiecţie holografică cu mapare, având drept element central Coloana Infinitului, alături de diverse alte motive și simboluri tradiționale românești.

Parteneriatul dintre ICR Berlin și Literaturwerstatt Berlin a fost inițiat în anul 2009. În cadrul acestuia, o dată la doi ani are loc o seară de lirică sau proză românească. Seriile din 2009, 2011 şi 2013 de LivePoesie și ProsaNacht s-au bucurat de un succes major, atrăgând, prin conceptul prezentat, un public variat si numeros.

Literaturwerkstatt Berlin este una din cele mai importante instituţii literare din capitala Germaniei, un loc de întâlnire între autorii din întreaga lume şi publicul german, având drept principal obiectiv promovarea literaturii germane în străinătate şi intermedierea literaturii din străinătate în spaţiul german. Totodată Literaturwerkstatt Berlin testează şi prezintă literatura în relaţii multi-mediale.

Punctele forte ale acestei instituţii sunt efortul pentru descoperirea şi susţinerea scriitorilor tineri, precum şi promovarea genului liric, ea adresându-se în principal unui public tânăr. De asemenea este inițiatorul și susţinătorul programului “Lyrikline”, considerată cea mai importanta platformă de poezie din Germania. Pe acest portal pot fi accesate mii de poezii din peste 50 de ţări, citite in original de către autorii lor.