Acasă Cultura / Culte Seară literară cu scriitorul Gheorghe Săsărman la Berlin

Seară literară cu scriitorul Gheorghe Săsărman la Berlin

În cadrul ciclului ”Cartea Lunii la ICR Berlin”, Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” organizează vineri, 19 mai 2017, în spațiile galeriei și bibliotecii proprii, o seară literară cu scriitorul român Gheorghe Săsărman.

În cadrul evenimentului va avea loc prezentarea volumului ”Cuadratura Cercului”, apărut inițial în anul 1975 (Editura Dacia, în formă cenzurată) și, integral, în 2001 (Ed. Dacia), respectiv 2013 (Ed. Nemira), și în traducere germană la editura Lindenstruth din Giessen, în anul 2016.

De asemenea va fi prezentată cea mai recentă apariție editorială a autorului, romanul ”Adevărata cronică a morții lui Yeșua Ha-Nozri”, apărut în anul 2016 la editura Polirom. Va urma o lectură bilingvă, română-germană, din volumul ”Cuadratura Cercului”, în interpretarea autorului, precum și o discuție cu publicul.

Gheorghe Săsărman (n. 1941) – Absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti (1965), doctor în teoria arhitecturii (1978). Activitate jurnalistică în România în perioada 1965-1982, ca redactor la ”Scânteia” și ”Contemporanul”. Constrâns, din motive politice, să renunţe la activitatea de gazetar, se angajează în 1982 ca analist de sisteme la Centrul Judeţean de Proiectare Arad. Se stabileşte în 1983 la München, unde lucrează ca informatician. După 1989 publică la prestigioase ziare şi reviste din ţară şi din străinătate, texte reunite în volumul Între oglinzi paralele (Casa Cărții de Știință, Cluj 2009). Debutează ca scriitor în 1962, editorial în 1969, după care mai încredințează tiparului alte zece cărți. Volumul său de proză cel mai apreciat, Cuadratura cercului, este tradus în franceză, spaniolă, americană (tălmăcire semnată de cunoscuta scriitoare Ursula K. Le Guin) și germană. Numeroase povestiri şi nuvele îi sunt publicate în reviste literare, antologii şi volume colective din România, Germania, Franţa, Italia, Spania, Polonia, Ungaria, Japonia. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti, al Asociaţiei Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, al Asociaţiei Culturale Româno-Germane „Apoziţia”; director şi editor al seriei noi a Revistei Apoziţia (2006-2010); iniţiator şi preşedinte (2002-2004), apoi preşedinte de onoare (din 2004) al Ligii Asociaţiilor Româno-Germane din Germania.

Premii: Premiul I pe ţară şi premiul internaţional la concursul literar organizat în şapte ţări est-europene (1962), Premiul pentru eseu al Uniunii Arhitecţilor (1979), Premiul Europa (Stresa, 1980), Premiul pentru roman al Revistei Ştiinţă şi Tehnică (1982), Premiul Național Ion Hobana „Opera Omnia” al Filialei București a Uniunii Scriitorilor (2012).