Sebastian Vaida, prezent la Fotofestiwal desfăşurat la Łódź

Sebastian Vaida, prezent la Fotofestiwal desfăşurat la Łódź

Foto: ICR

În perioada 1-11 iunie 2017, la Łódź, se desfăşoară  Festivalul Internaţional de Fotografie Fotofestiwal, unul dintre cele mai importante evenimente fotografice din Europa Centrală şi de Est. Peste 50 de expoziții din diverse colțuri ale lumii, întâlniri, analize de portofolii, ateliere și prezentări de diapozitive – toate atrag an de an la Łódź nu mai puțin de 20 000 de vizitatori din întreaga lume.

Fotograful român Sebastian Vaida, directorul artistical Photo Romania Festival, a fost invitat să ia parte la programul internaţional „PHOTO-MATCH”, care reprezintă debutul unei noi formule a analizelor de portofoliu. Aceasta va consta în două zile de întâlniri între fotografi și recenzenți – curatori, editori de carte și reviste, proprietari de galerii. În prima zi, creatorii își vor putea consulta proiectele cu profesioniști ai fotografiei, pentru care artiștii sunt o sursă de noi descoperiri și inspirație. A doua zi este rezervată întâlnirilor individuale între creatori și experți, și unii și alții având posibilitatea să aleagă partenerii de discuție.

Tema celei de-a XVI-e ediții a festivalului este Îți poți închipui? / Can you imagine?, iar artiștii invitați folosesc ficțiunea pentru a comenta realitatea. În spațiile expoziționale vom întâlni lucrările lui Joan Fontcuberta, maestrul mistificării artistice, (ne)adevăratele instalații subtile ale lui Noémie Goudal și cel mai nou proiect al vânătorului absurdului, Martin Kollar.

În ultimii cincisprezece ani, Sebastian Vaida a fost implicat în domeniul fotografiei, prin diverse proiecte, fie ca fotograf, trainer sau coordonator. A condus o revistă online de fotografie, zeci de workshopuri și, cel mai important, alături de o echipă de oameni pasionați, festivalul de fotografie Photo Romania,unul dintre cele mai importante festivaluri de fotografie din ţară.

Parteneriatul din acest an dintre Fotofestiwal și ICR Varșovia aduce a treia prezență românească la manifestarea de la Łódź, declarată în 2016 „cel mai bun eveniment fotografic al anului”, potrivit unui clasament realizat de portalul Fotopolis și Digital Camera Polska.