Secretarul de Stat Veaceslav Șaramet a fost eliberat din funcție. În locul...

Secretarul de Stat Veaceslav Șaramet a fost eliberat din funcție. În locul său a fost numit un veteran al războiului din Transnistria

Secretarul de Stat Veaceslav Șaramet a fost eliberat din funcția pe care o ocupa la Ministerul pentru Românii de pretutindeni, prin decizia prim-ministrului Guvernului României, Viorica Dăncilă. În locul lui Șaramet, la MRP a fost numit secretar de Stat, tot prin decizia premierului, Victor Alexeev, liderul PSD Moldova.

Veaceslav Șaramet, originar din Chișinău, ocupa funcţia de Secretar de Stat  pentru Românii de Pretutindeni din mai 2017, venind din zona societății civile (în 2012, împreună cu alte 12 asociații din toată România a fondat Federația Asociațiilor de Basarabeni din România). A fost bursier al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” , pe care a absolvit-o în 2012, specializarea medicină dentară. A făcut rezidențiatul în Protetică Dentară la Craiova în perioada 2013-2016.

Potrivit propriei prezentări, Victor Alexeev, succesorul lui Șaramet la MRP, provine dintr-o familie românească din comuna Răscăieţi, raionul Ştefan Vodă (fostul judeţ Cetatea Albă), din părinţii Alexandru Alexeev (agronom şi profesor de educaţie tehnologică) şi Ana Alexeev, născută Ciobanu (profesor emerit de chimie şi biologie).

Este absolvent de agronomie și a lucrat în Ministerului Afacerilor Interne din Moldova ca
şef al Biroului poliţiei criminalistice al Comisariatului de Poliţie Ştefan Vodă (Tighina), comisar adjunct pentru activitate operativă al Comisariatului raional de Poliţie Ştefan Vodă și comisar adjunct pentru activitate operativă al Comisariatului municipal de Poliţie Tighina.

În 1992 a participat în războiul din Transnistria și a făcut parte din delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, pe care a părăsit-o în 2007, după ce regimul de la Tiraspol a cerut condamnarea sa pentru “tentativă de răsturnare a puterii de stat în Republica Moldovenească Nistreană”.

Victor Alexeev a fost și președintele Partidului Național Român din Republica Moldova (succesor al Asociației Victimelor Regimului Comunist de Ocupație și a Veteranilor de Război ai Armatei Române), transformat ulterior în Partidul Noua Opțiune Istorică.

Adresa MRP care a stat la baza deciziei premierului Dăncilă de numire a lui Alexeev ca secretar de Stat datează din 22 noiembrie a.c. (ziua în care a avut loc ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova ).