Acasă Stiri Ședință solemnă a Parlamentului României pentru comemorarea Regelui Mihai I

Ședință solemnă a Parlamentului României pentru comemorarea Regelui Mihai I

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit, luni, într-o ședință solemnă comună pentru comemorarea Regelui Mihai I. În cadrul discursului său, președintele României, Klaus Iohannis, a criticat decizia președintelui de atunci, Ion Iliescu, de a-l opri să intre în țară și să se reculeagă la mormintele înaintașilor. Principesa Margareta a subliniat că ”am pierdut, ca și întreaga națiune, un părinte”, ale cărui bunătate și iertare ”au învins toate relele secolului trecut”.Discursul președintelui Klaus Iohannis:

Onorăm azi cu profund respect memoria unei mari personalități a istoriei noastre

Loial patriei și națiunii sale, a purtat pe umeri o grea domnie, în momente foarte dificile ale istoriei noastre

Obligat să înfrunte tirania prin actul din 23 august 1944, a servit cauza libertății și democrației

A dovedit curaj și simț al datoriei. Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român

În lungul său exil a simbolizat speranța unei Românii libere și renăscute

A fost oprit cu brutalitate să intre în țară și să se reculeagă la mormântul iluștrilor săi înaintași

Va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat

Deși a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparțin trecutului, ci sunt mai actuale ca niciodată

A fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, a militat pentru instituții solide și pentru ca regulile să fie durabile, asumate și respectate

Cuvintele sale sunt azi la fel de elocvente

Vom susține orice om politic, spunea el, acum 17 ani, indiferent de înclinația ideologică, câtă vreme rămâne angajat în respectarea drepturilor omului, în eliminarea corupției, în protejarea tuturor românilor

A făcut tot ce i-a stat în putință în exil pentru reînnodarea legăturilor României cu democrațiile occidentale

E datoria noastră să apărăm moștenirea regelui Mihai. Avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, demnă și respectată în lume, prosperă și puternică, cu un stat de drept solid

O Românie în care viața publică să fie dominată de responsabilitate, decență și competență, o Românie mai puternică și mai unită pe care suntem cu toții chemați să o desăvârșim

Fie ca amintirea regelui Mihai să rămână veșnică în inimile noastre

Mesajul Patriarhului Daniel

Omagiem azi personalitatea luminoasă a regelui Mihai I, pentru marile virtuți care l-au călăuzit de-a lungul întregii vieți: credința în Dumnezeu, iubirea față de popor, răbdarea în suferință, puterea de a-i ierta pe cei ostili. Mare personalitate istorică a veacului său, mareșal al României, veteran în al Doilea Război, Regele Mihai a fost un credincios statorninc al Bisericii Ortodoxe, un om cu o credință puternică, trăind potrivit principiului călăuzitor al monarhiei române, Nihil sine Deo. Tânărul principe s-a bucurat de educația duhovniceasă a mamei sale.

Mai târziu, regele avea să mărturisească că de la mama sa a deprins obiceiul de a se ruga des, de a se spovedi. Plecarea Regelui într-un îndelungat și nemeritat exil a reprezentat o grea lovitură pentru România, dar și pentru Biserică. În exilul îndelungat al regelui, credința sa puternică l-a ajutat să treacă peste toate necazurile și nedreptățile îndurate. Regele Mihai a trăit cu discreție dar cu intensitate credința sa în care a fost botezat. Această credință l-a ajutat să fie statornic în iubirea sa față de poporul român și de familie. Regele Mihai era respectuos față de alte culte. A militat pentru integrarea României în NATO și UE, pentru că prețuia mult libertatea și democrația. În discursul său, a adresat Parlamentului României îndemnul de a promova identitatea națională. Va rămâne în memoria poporului român o făclie de Înviere în vremuri de răscruce.

Discursul Custodelui Coroanei, Majestatea Sa Margareta

Solemnitatea la care participăm aduce omagiu regelui nostru, atât de iubit de poporul român și admirat de întreaga lume. Rostul adunării de azi are rădăcini adânci în 150 de ani de istorie modernă, plină de pagini tragice, dar și înălțătoare. Am pierdut ca și întreaga națiune un părinte. În aceste clipe grele suntem uniți în doliul nostru bunătatea și iertarea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Chiar atunci când a fost departe de țară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, regele Mihai a fost o parte din fibra statului român. Începe un nou timp pentru Casa Regală, cu aceleași valori și principii ca ale tatălui meu. Voi continua să servesc interesele fundamentale ale României.

Coroana va continua să facă tot ce e posibil alături de instituțiile fundamentale ale statului, pentru progresul țării, în cadrul UE și NATO. Pe lângă activitățile de consolidare a comunităților românești, proiecte cartabile. Familia mea și cu mine vom fi alături de instituțiile statului în promovarea adevăratului chip al României. Țările lumii trebuie să cunoască mai bine ce a realizat România și ce a construit după căderea comunismului. Privind în urmă putem fi mândri de progresele națiunii noastre. În inima părinților mei a existat întotdeauna un mâine. Cu gândul la cel mâine, vă mulțumesc pentru ziua de azi. Așa să ne ajute Dumnezeu.

Discursul premierului Mihai Tudose

Este o onoare astăzi să fiu alături de dvs. pentru a evoca pe Regele Mihai. Majestatea Sa rămâne ca un apărător al intereselor autentice ale României. Gata să se sacrifice, a putut ierta cu noblețe toate nedreptățile. După ’89, a înțeles că România are și va avea rolul bine definit în interiorul NATO. Eu am înțeles că responsabilitatea trebuie să stea la baza politicilor. Înțeleg că este nevoie de moderație. Regele Mihai rămâne în istorie și îi rămânem datori. Sunt convins că personalitatea sa va continua să inspire!

Discursul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea

Parlamentul omagiază azi persoalitatea Regelui Mihai I. Discursul regelui din Parlament poate fi considerat testamentul politic al său. El a subliniat rolul fundamental al Parlamentului ca instituție a democrației. În același discurs, a invocat valorile care trebuie să ne definească pe noi, românii. Identitatea și demnitatea, nu e întâmplător că tocmai în jurul acestor valori încercăm să construim viitorul națiunii. Regele a preluat coroana când democrația devenise un simplu cuvânt. Cu o țară grav ciuntită, a reușit ceea ce puțini ar fi trebuit că e posibil să schimbe soarta țării și a războiului. În 1944 a decis întoarcerea armelor, contribuind din plin la victoria aliaților. Regele a întors armele împotriva lui Hitler dar a luptat din răsputeri și împotriva instaurării comunismului. A fost capabil să sacrifice coroana pentru a salva viața unor oameni. A fost în exil un promotor al democrației și al intereselor României. După 1989, contribuția sa și a familiei regale la integrarea în NATO și UE a fost semnificativă, chiar dacă în tradiția discreției. Până în ultima clipă a luptat pentru țara lui. 

Discursul președintelui Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu

E a treia oară când regele Mihai e prezent în Parlamentul țării. De obicei, regii deschid în fiecare an lucrările Parlamentului. O istorie vitregă și violentă nu i-a îngăduit regelui Mihai să-și îndeplinească această atribuție constituțională. A venit pentru prima oară în Parlament în 1946. A doua oară a venit pe 25 octombrie 2011. Voi fi mereu mândru că am inițiat atunci invitarea Regelui. A fost o mărturie a speranței în destinul poporului român. Azi, regele e din nou în Parlamentul României, e prezent în gândul nostru, în credința noastră în democrație. De această data, Mihai al României nu va mai părăsi Parlamentul. Nu i-a fost dat regelui să poarte în împrejurări oficiale coroana de oțel a României. Am însă convingerea că regele poartă acum pe frunte în împărăția cerului cununa celor drepți. Dumnezeu să-l odihnească în pace.

***

Ședința solemnă s-a încheiat cu un fragment din ”Poema română” a lui George Enescu.

Regele Mihai – care împlinise 96 de ani în 25 octombrie – a încetat din viață în 5 decembrie, la reședința sa din Elveția. Sicriul cu trupul neînsuflețit al regelui va fi adus în țară miercuri, 13 decembrie. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 16 decembrie, la noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, unde sicriul cu trupul neînsuflețit va fi transportat, de la București, cu Trenul Regal.