Acasă Europa Șefa diplomației române, vizită de lucru în SUA

Șefa diplomației române, vizită de lucru în SUA

Ukraine Recovery Conference URC in Berlin. EU Dimension (Session 4.1): Moving Closer: Ukraine’s Preparation for Accession to the EU and Preparing the EU for Ukraine’s Accession Panel Discussion: Olga Stefanishyna, Deputy Prime Minister for European and Euro-Atlantic Integration of Ukraine Kaja Kallas, Prime Minister of Estonia Ingrida Šimonytė, Prime Minister of Lithuania Luminita-Teodora Odobescu, Foreign Minister of Romania Maros Šefčovič, Executive Vice President, European Commission Anna Lührmann, Minister of State for Europe and Climate, German Federal Foreign Office Moderator: Stefan Meister, German Council on Foreign Relations Photo taken as Official Photographer.

În cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA în zilele de 20 și 21 iunie a.c., ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va avea consultări politice bilaterale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, întâlniri cu reprezentanți ai Consiliului Securității Naționale al SUA, cu formatori de opinie și think-tanks americane. În calitate de keynote speaker, șefa diplomației române va participa la deschiderea Forumului Economic România-SUA, unde va sublinia potențialul de dezvoltare a relațiilor economice România-SUA, inclusiv prin cooperare bilaterală în materie de energie și în eforturile de reconstrucție a Ucrainei.

Organizată în contextul celei de-a 20-a aniversări de la aderarea României la NATO, vizita va oferi ocazia unei treceri în revistă a progreselor înregistrate în relația bilaterală, în cooperarea pentru consolidarea securității euro-atlantice, cu accent pe regiunea Mării Negre, precum și pe identificarea modalităților de întărire, în continuare, a Parteneriatului Strategic România-SUA.

Dialogul la nivel de șefi ai diplomațiilor va prefigura lansarea celei de-a IX-a sesiuni a Dialogului Strategic România–SUA, a cărui agendă cuprinde subiectele cele mai importante ale cooperării dintre țările noastre. Discuțiile, la care vor participa demnitari, reprezentanți ai ministerelor de resort, se vor concentra asupra cooperării în materie de securitate și apărare, schimburilor economice, securitate energetică, relații interpersonale, dar și cooperare în materie de justiție și afaceri interne, cu accent pe accederea României în Programul Visa Waiver.