Şefii diplomaţiilor europene dezbat politica externă a UE la Bruxelles

Şefii diplomaţiilor europene dezbat politica externă a UE la Bruxelles

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, participă la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care se desfăşoară astăzi, la Bruxelles.

Șefii diplomaţiilor europene vor analiza evoluţiile recente din Vecinătatea Sudică a UE, cu accent pe situaţia din Siria şi Liban. De asemenea, va fi evaluat stadiul negocierilor privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu şi rolul Uniunii în acest proces. Totodată, vor fi examinate ultimele evoluţii din dosarul nuclear iranian, în contextul Planului Comun de Acţiune agreat la Geneva, la 24 noiembrie 2013.

Miniştrii europeni vor face o evaluare a rezultatelor summit-ului Parteneriatului Estic, desfăşurat la Vilnius în perioada 28-29 noiembrie 2013, şi vor analiza modalităţile prin care Uniunea poate sprijini în continuare statele partenere. Totodată, va avea loc o discuţie privind situaţia din Ucraina şi relaţiile Uniunii cu Federaţia Rusă.

Evoluţiile din Balcanii de Vest vor fi abordate în perspectiva discuţiilor privind Pachetul Extindere ce va fi adoptat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale din 17 decembrie 2013.

Cu prilejul dejunului de lucru, la care va fi invitat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, oficialii europeni vor aborda o serie de teme de interes comun, precum Parteneriatul Estic, evoluţiile din Siria, dosarul nuclear iranian, Procesul de Pace în Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

Pe agenda reuniunii ministeriale este inclusă o discuţie privind situaţia din Republica Centrafricană, ca urmare a deteriorării constante a situaţiei umanitare şi de securitate din această ţară.