Șeful DGA, în vizită de evaluare la Chișinău

Șeful DGA, în vizită de evaluare la Chișinău

În perioada 16 – 19 septembrie a.c., chestor principal de poliție Alexandru Cătălin Ioniță, director general al Direcției Generale Anticorupție, se află într-o vizită de evaluare la instituțiile anticorupție din Chișinău, beneficiare în proiectul de twinning “Sprijin pentru întărirea capacităţii operaţionale a agenţiilor de aplicare a legii din Republica Moldova în domeniul investigării infracțiunilor de corupţie”, la care DGA România este partener. Vizita are loc cu ocazia activităților de închidere ale proiectului la care ofițerii DGA au contribuit substanțial prin oferire de expertiză de specialitate. Cu acest prilej, directorul general al DGA participă la întâlniri de lucru cu reprezentanții instituțiilor beneficiare din Republica Moldova.

Astfel, astăzi, 16 septembrie, chestor principal de poliție Alexandru-Cătălin Ioniță a avut o întâlnire de lucru cu ambasadorul României în Republica Moldova, ES domnul Daniel Ioniță, precum și cu șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Vărzari, și cu șeful Serviciului Anticorupție și Protecție Internă din Ministerul Afacerilor Interne, Vasile Harea. Scopul întâlnirilor a fost de evaluare a expertizei oferite de DGA pe parcursul implementării proiectului din perspectiva instituțiilor beneficiare.

De asemenea, directorul general al DGA s-a întâlnit cu liderul lituanian de proiect, Žydrūnas BARTKUS, șeful Serviciului de Investigații Speciale, folosind acest prilej pentru evaluarea rezultatelor proiectului prin prisma aportului pe care DGA l-a avut pe componenta de care a fost responsabilă.

Întâlnirile de lucru vor continua și în zilele următoare.

Proiectul de twinning, care se încheie la data de 30 septembrie 2019, după o perioadă de implementare de 24 luni, a fost gestionat de un consorțiu format din România, prin Direcția Generală Anticorupţie, Lituania şi Finlanda şi a avut ca obiectiv general întărirea capacităților instituționale ale Centrului Național Anticorupție, Biroului Procurorului Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General de Poliție și Serviciului Vamal din Republica Moldova.

România, prin DGA a contribuit la îndeplinirea obiectivului general prin furnizarea de expertiză în domeniile privind evaluarea riscurilor la corupție şi testarea integrității profesionale în concordanță cu bunele practici din Uniunea Europeană și cu respectarea drepturilor omului. DGA a oferit de asemenea expertiză pentru dezvoltarea tehnicilor de comunicare instituţională ale structurilor beneficiare din Republica Moldova. Pe parcursul implementării proiectului, Direcția Generală Anticorupție a primit vizita a două delegații din Republica Moldova pentru transfer de expertiză și bune practici în domeniile cooperării inter-instituționale și al testarii integrității profesionale.