Acasă Cultura / Culte “Selfie Automaton” selectat să reprezinte România la Biennala de la Veneţia

“Selfie Automaton” selectat să reprezinte România la Biennala de la Veneţia

Proiectul “Selfie Automaton” (autori Bucșa Tiberiu, Gal Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Arama, Oana Matei, Andrei Durloi) a fost desemnat  să reprezinte România la cea de-a 15-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia.În urma centralizării punctajelor, care a avut loc a avut loc în perioada 22-24 ianuarie, membrii comisiei au desemnat proiectul câştigător.
Participanţii pot depune contestaţii, referitoare numai la modalitatea în care a fost respectat regulamentul de organizare al concursului, la sediul Uniunii Arhitecţilor din România, strada Jean Louis Calderon nr. 48, sector 2, cod 020038, Bucureşti, până la 28 ianuarie 2016, ora 17. Acestea vor fi analizate şi soluţionate în termen de maximum cinci zile lucrătoare, de către o Comisie de soluţionare a contestaţiilor, formată din membri desemnaţi de instituţiile organizatoare.
Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România au organizat în comun participarea României la cea de-a 15-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, care se va desfăşura în perioada 28 mai – 27 noiembrie 2016.
Potrivit motivaţiei juriului, proiectul câștigător s-a remarcat prin tratarea temei dintr-o perspectivă universală. „Echipa (alcătuită din arhitect, maestru păpușar și grafician) propune să traducă automatisme și stereotipuri specifice vieții cotidiene într-un set de instalații/ mecanisme care pun sub semnul întrebării poziția și relațiile individului (arhitectului) în contextul său social. Relațiile directe, explicite, cu tematica Bienalei și încercările de căutare a unui specific românesc al arhitectului/arhitecturii, au fost evitate voit de către autori. „Bătălia” în și pentru mediul construit are un caracter preponderent universal. Proiectul prezintă o problematizare a individului în raportul său structurat cu și între ceilalți, în contextul propriilor dorințe, pentru a reveni, indirect, la probleme specifice profesiei.
În cadrul Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, România dispune de două spaţii expoziţionale – Pavilionul din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, proiectul câștigător acoperind ambele spații.