Senatorul Badea: ”Nu mă las!”

Senatorul Badea: ”Nu mă las!”

Amendamentul senatorului Viorel Badea prin care a cerut alocarea de la bugetul de Stat a unei sume pentru înființarea unui liceu românesc la Roma a fost respins de Parlament, deși în susținerea amendamentului parlamentarul a  invocat înțelegerea bipartită între Guvernul României și Guvernul Italiei și a indicat sursele de finanțare –  capitolul Transferuri între unități ale administrației Publice din bugetul Ministerului Agriculturii.

Badea a propus alocarea a 13.500.000 lei (aproximativ trei milioane de euro) pentru înființarea Liceului Românesc ”Mihai Eminescu”, la Roma (Italia).

Nu mi-au aprobat niciun amendament la Parlament, deşi le-am spus că în cazul Liceului ”Mihai Eminescu” putem merge pe reciprocitate cu Liceul italian ”Dante Alighieri” de la Bucureşti. Dar nu mă las…”, ne-a declarat senatorul.

Motivația senatorului Viorel Badea în favoarea amendamentului a fost: ”Urmare a fenomenului accentuat de emigraţie din ultimii ani, statul român este nevoit să pună un accent deosebit în ceea ce priveşte păstrarea identităţii lingvistice în rândul tinerelor generaţii. Majoritatea românilor stabiliţi temporar sau definitiv în străinătate sunt bine integraţi în noua societate, constatându-se în acest sens o pierdere a legăturilor tinerelor generaţii cu ţara mamă, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea limbii materne. Un liceu românesc în mijlocul celei mai numeroase comunități de români din emigrație va reprezenta o bază solidă pusă de statul român în domeniul consolidării identitare a comunităţilor româneşti din diaspora. În acest moment, în Italia, sunt 4.000 de elevi înscriși la cursurile LCCR”, a scris senatorul Badea.

Un liceu românesc în mijlocul celei mai numeroase comunități de români din emigrație va reprezenta o bază solidă pusă de statul român”, a scris senatorul în motivația depusă la Parlament.

După respingerea amendamentului senatorul a spus că nu renunță la acest proiect și că va face tot ce-i stă în putință să-l ducă la capăt: “Nu mă las!”, citat de Gazeta Românească.