Acasă Europa Senatorul Marcel Bujor: ”Bugetul alocat de statul român susținerii proiectelor comunității românești...

Senatorul Marcel Bujor: ”Bugetul alocat de statul român susținerii proiectelor comunității românești din Ucraina”

Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a efectuat, în perioada 28 – 31 august, o vizită de lucru în nordul Bucovinei (Ținutul Herța, raionul Storojineț și Cernăuți), Ucraina, în urma căreia senatorul Marcel Bujor a constatat că românii din Ucraina sunt “oameni foarte dedicați limbii și culturii române. Comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni și ruși, dacă nu ar fi divizată în români și ”moldoveni”.    

     “Bugetul alocat de statul român susținerii proiectelor comunității românești din Ucraina este insuficient pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase. Statul român trebuie să sprijine posibilitatea deschiderii unei facultăți pedagogice în limba română la Cernăuți, organizarea unor cursuri de specializare pentru profesorii români din regiune, simplificarea procedurii de introducere în Ucraina a cărților românești, precum și simplificarea procedurilor accesului la studii în România pentru tinerii români din Ucraina. De asemenea, este necesară deschiderea unei tipografii care să poată imprima publicații pentru românii din regiune (manuale, cărți și reviste în limba română)”, atrage atenţia senatorul.

   De asemenea, Marcel Bujor usţine că statul român trebuie să sprijine parohiile românești din Ucraina, care desfășoară o activitate permanentă, de mare răspundere, pe linia menținerii în rândul enoriașilor a conștiinței de neam și a credinței ortodoxe strămoșești.

             “Este imperios necesar ca Ucraina să acorde un regim similar românilor care trăiesc pe teritoriul ucrainean cu cel pe care statul român îl oferă ucrainienilor din România. România poate fi considerată un model în ceea ce privește tratarea minorităților naționale în cadrul Uniunii Europene. Prin Constituție, statul român recunoaște și garantează persoanelor aparținând minorităților naționale dreptul la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase. În urma vizitei de lucru am remarcat faptul că românii din Ucraina nu beneficiază de drepturile pe care România le garantează minorităților sale. Modul în care sunt respectate identitatea, drepturile și valorile spirituale ale comunității românești din Ucraina trebuie să reprezinte o preocupare majoră pentru Guvern și să constituie în continuare un criteriu important de evaluare a relațiilor bilaterale”, conchide Marcel Bujor.

       Membrii Comisiei românilor de pretutindeni au avut întâlniri cu reprezentanți ai Administrației Regionale de Stat din regiunea Cernăuți, ministrul consilier în cadrul Consulatului General al României la Cernăuți, redactorul șef al ziarului de limbă română ”Zorile Bucovinei” și redactorul șef al ziarului ”Gazeta de Herța”. Printre temele discutate s-au numărat stadiul proiectului de restaurare a Casei lui Aron Pumnul, procesul de implementare a Legii descentralizării în Ucraina, care prevede, inclusiv, comasarea benevolă a comunităților teritoriale, precum și posibilitatea ca unele străzi din Cernăuți să revină la denumirile lor istorice sau să poarte numele unor personalități de origine română.

       În cadrul întâlnirii, oficialii români și ucraineni au mai discutat despre posibilitățile de investiție în regiunea Cernăuți și dezvoltarea transportului urban prin donarea de către București a unor troleibuze. Totodată, oficialii ucraineni au subliniat importanța lansării unor curse de linie pe ruta Cernăuți – Iași – București – Timișoara.

     Totodată delegația română a avut o întâlnire cu membri ai mediului asociativ românesc la sediul Consulatului General al României la Cernăuți. Printre temele discutate s-au numărat situația școlilor românești din regiune, posibilitatea deschiderii unei facultăți pedagogice în limba română la Cernăuți, probleme legate de finanțarea proiectelor de către statul român, posibilitatea organizării unor cursuri de specializare pentru profesorii români din regiune, simplificarea procedurii de introducere în Ucraina a a cărților românești, precum și simplificarea procedurilor accesului la studii în România pentru tinerii români din Ucraina.

       Membrii comisiei românilor de pretutindeni au făcut o donație de carte românească și o donație de computere Bibliotecii Raionale din orașul Herța, Școlii duminicale de limbă română și ucraineană din Storojineț și gimnaziului din Crasna, instituție de învățământ construită cu sprijinul Guvernului României în anul 2002 .