Senatorul Viorel Badea cere creşterea numărului secţiilor de votare în paralel cu...

Senatorul Viorel Badea cere creşterea numărului secţiilor de votare în paralel cu votul prin corespondență

Cetăţenii români din afara graniţelor ţării ar putea beneficia de opţiunea de a putea vota la secţiile de votare chiar şi în cazul în care nu s-au înscris în Registrul Electoral. Acest amendament urmează să fie propus de către parlamentari în zilele viitoare.Susţin să se voteze paralel: cum se vota înainte şi cum se votează acum. Votul prin corespondenţă poate să meargă aşa cum este acum prin lege, pentru că este o măsură foarte bună şi necesară, dar să păstrăm şi formula de dinainte, crescând numărul secţiilor de votare aşa cum au solicitat românii (…) Trebuie să facem o trecere lină către o nouă procedură de vot”, susţine senatorul Viorel Badea.

“Este extraordinară posibilitatea românilor de a vota prin corespondenţă la scrutinul din toamna aceasta, însă există unele incongruenţe referitoare la votul la secţie, care este o altă maniera de a vota pentru românii din comunităţile din diaspora. Există câteva inadvertenţe care ar putea fi soluţionate prin modificarea legii pentru că da, lege poate fi modificată în condiţiile în care se urmăreşte eficientizarea  participării la procesul electoral. Este necesar să existe secţii de votare la recomandarea misiunilor diplomatice, un număr mult mai mare de secţii de votare decât a fost până acum, pentru a putea permite o trecere lină de la un sistem de vot cu care românii au fost obişnuiţi până acum la un sistem de vot inovator şi diferit, aşa cum este votul prin corespondenţă”, a declarat astăzi senatorul Viorel Badea, vicepreşedinte al Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a mai atras atenţia că “dacă trecerea se va face rapid, fără o bună comunicare la nivel tehnic, vom putea avea surprize care să se reflecte pe de-o parte într-un absentism major la votul din toamnă şi, pe de altă parte, probleme cu care ne-am mai confruntat la alegeri”.

Senatorul susţine că “în acest moment în legea votului prin corespondenţă se precizează că există trei modalităţi de votare în străinătate: votul la misiunile diplomatice (pe liste suplimentare), votul la secţia de votare (se prevede că dacă 100 de cetăţeni români dintr-o localitate se înscriu în Registrul Electoral, ei vor putea să constituie o secţie de votare care să fie coordonată de un cetăţean român care face parte din Corpul Experţilor Electorali, neconstitutit încă), iar a treia modalitate este votul prin corespondenţă (prin înscriere în Registrul Electoral). Foarte puţini români vor înţelege exact modalităţile de a se înscrie în Registrul Electoral şi mai puţini vor înţelege cum se constituie acea comisie de electori sau cum să îşi constituie secţia de votare la ei în localitate (…) Dacă  oamenii vor putea să voteze şi la aceste secţii fără să se fi înscris în Registrul Electoral, ni se va permite astfel să facem o trecere lentă de la un sistem de vot existent la unul nou”.

La conferinţa de presă a participat şi deputații Mircea Lubanovici și Aurelian Mihai care au anunțat că, în urma vizitei de lucru pe care au efectuat-o zilele trecute în Italia  împreună cu senatorul Viorel Badea, au hotărât să amendeze legislaţia electorală, ceea ce se va întâmpla ”chiar săptămâna viitoare”. ”În măsura în care a fost votat de Parlament şi s-a creat cadrul legislativ şi chiar dacă noi în toamna anului trecut am avut anumite amendamente, considerăm că de această dată trebuie să găsească consensul pentru ca acele amendamente de modificare a legii, în beneficiul românilor din diaspora, să găsească o rezolvare”.