Senatorul Viorel Badea introduce un nou concept al obținerii cetățeniei române –...

Senatorul Viorel Badea introduce un nou concept al obținerii cetățeniei române – recuperarea

DISTRIBUIȚI

Secretarul Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării, senatorul Viorel Badea, introduce un nou concept al obținerii cetățeniei române: recuperarea.Este vorba despre o nouă procedură, o măsură de reparație morală față de persoanele care au părăsit țara în perioada comunistă și care au fost obligate să renunțe la cetățenia română, ca urmare a presiunilor și abuzurilor regimului.

Potrivit senatorului, ”în același timp, (măsura – n.n.) reprezintă singura modalitate prin care nu le este afectat statutul de cetățeni al statelor în care sunt stabiliți și în care și-au construit o viață. Este vorba, în special, despre românii care au emigrat în Statele Unite ale Americii. Deși doresc să fie cetățeni români, legislația americană nu le permite să își redobândescă cetățenia română prin procedurile aflate în vigoare, aceștia riscând să piardă cetățenia americană la momentul depunerii jurământului de credință față de statul român”.

În acest moment, legislația în vigoare face referire la redobândirea cetățeniei române pentru persoanele care au fost cetăţeni români, dar au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor sau cărora această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor. Cât privește descendenţii acestora până la gradul III, procedura de redobândire este una firească, însă, pentru persoanele care au pierdut cetățenia română sau au fost obligate să renunțe la ea în perioada regimului comunist este necesară introducerea posibilității de recuperare a cetățeniei române printr-o procedură simplificată, în baza unei cereri, fără obligativitatea depunerii jurământului.

Consider că este extrem de importantă introducerea posibilității recuperării cetățeniei române ca o măsură reparatorie pentru foștii cetățeni români care au fost deposedați abuziv de un drept fundamental, fără voia acestora”, mai arată senatorul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.