Senatorul Viorel Badea pune întrebări

Senatorul Viorel Badea pune întrebări

DISTRIBUIȚI

Într-o interpelare adresată ministrului pentru Românii de Pretutindeni, senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, cere o informare legată de stadiul acordării burselor de studii etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina.

Badea atrage atenţia că problema păstrării identităţii etnice, culturale, lingvistice şi a drepturilor minorităţilor la un sistem de învăţământ în limba maternă este o problemă sensibilă şi o temă atent observată la nivel european.

Potrivit senatorului, statul român trebuie să îşi exprime deschiderea şi solidaritatea faţă de etnicii români, căutând să fie un partener în lupta lor pentru afirmarea identităţii culturale.

“Având în vedere că la data de 30 martie a.c. s-a încheiat procesul de selecţie a asociaţiilor, fundaţiilor şi a altor organizaţii nonguvernamentale prin intermediul cărora se vor acorda burse etnicilor români cu domiciliul  în Ucraina în baza Hotârârii nr. 31/2018 privind numărul burselor, al stagiilor de specializare, criteriile de acordare a acestora, modalitatea de acordare, criteriile de stabilire a asociaţiilor, fundaţiilor şi a altor organizaţii nonguvernamentale  prin intermediul cărora  se vor acorda bursele, criteriile de selecţie a beneficiarilor care vor primi aceste burse, precum şi criteriile de selecţie a cadrelor didactice implicate, vă adresez rugămintea de a-mi transmite ce asociaţii, fundaţii şi alte organizaţii nonguvernamentale s-au înscris şi care dintre acestea au fost selectate” se arată în solicitarea adresată ministrului pentru Românii de Pretutindeni.

Totodată, având în vedere faptul că anul şcolar se apropie de final, iar efectele Ordonanţei de urgenţă nr. 85/2017 pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, precum şi pentru acordarea unor burse de studii etnicilor români cu domicilil stabil în Ucraina se apropie de final înainte ca aceasta să producă efecte în comunitatea românilor din Ucraina, senatorul Viorel Badea îi solicită ministrului Intotero să îi transmită calendarul exact pentru acordarea burselor, numărul burselor ce se vor acorda, precum şi suma finală ce va ajunge la fiecare copil în parte.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.