Acasă Europa Senatorul Viorel Badea se opune validării deplinelor puteri ale delegației ruse la...

Senatorul Viorel Badea se opune validării deplinelor puteri ale delegației ruse la APCE

Referindu-se la Raportul cu tema: “Examinarea deplinelor puteri ale Delegației Federației Ruse” prezentat de deputatul austriac Stefan Schennach și discutat ieri (24 iunie 2015 – n.r.) la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), senatorul Viorel Badea, membru al acestui for, semnalează că ”acreditarea membrilor Delegației ruse la APCE în lipsa oricărui progres, prin încălcărea cvasitotalității angajamentelor anterior asumate de partea rusă, ar echivala cu o acceptare implicită a nerespectării flagrante de către autoritățile de la Moscova a acelor norme de drept internațional de la care nu este admisă nicio derogare”.

În acest context, parlamentarul român atrage atenția că estul Ucrainei și Crimeea ”sunt pe cale să întregească panoplia de conflicte înghețate din fosta Uniune Sovietică și care sunt alimentate de Moscova”. De asemenea, Badea amintește și situația Transnistriei, care ”continuă de asemenea să fie subordonată intereselor Federației Ruse, prin menținerea ilegală a așa-zișelor forțe de menținere a păcii pe teritoriul unui stat independent, Rep. Moldova”. (…) ”Așa-zisa menținere a păcii în Transnistria de care se prevalează Moscova pentru a-și menține trupele în stânga Nistrului echivalează cu prelungirea exercitării controlului asupra acestei regiuni care este parte integrantă a unui stat a cărui independență a fost recunoscută internațional în urmă cu mai bine de două decenii”, menționează senatorul Badea.

”Spun categoric NU acreditării deplinelor puteri ale delegației unui stat care este pe cale să transforme estul Ucrainei și Crimeea în noi conflicte înghețate și un NU categoric unui stat care interzice intrarea pe teritoriul său a unui membru al Adunării și de asemenea unui stat în care un alt membru al Adunării a fost victima unei agresiuni fizice într-o secție de poliție”, declară senatorul Viorel Badea.

APCE a decis cu 128 de voturi pentru și 11 împotrivă ”să nu anuleze, în această etapă, acreditările ratificate anterior delegației ruse”.

Comitetul de Monitorizare ”regretă profund lipsa aparentă a progreselor în ceea ce privește punerea în aplicare a solicitărilor formulate în Rezoluția 2034 (2015) și deplânge  decizia delegației ruse de a suspenda orice contact oficial cu ea până la sfârșitul anului 2015, ceea ce echivalează cu o respingere clară a ofertei de dialog al Adunării, care ridică întrebări cu privire la angajamentul delegației ruse de a coopera și de a menține un dialog pozitiv cu Adunarea, în special în ceea ce privește respectarea angajamentelor și obligațiilor sale”.

Sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) are loc în perioada 22-26 iunie, la Strasbourg.