Senatul a respins OUG care prevede dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora

Senatul a respins OUG care prevede dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora

Senatorul Badea spune că dacă ar fi fost preocupați de rezolvarea problemei, parlamentarii aduceau amendamente

Ordonanța de Urgență a Guvernului privind alegerile anticipate a fost respinsă, astăzi (19 februarie 2020 – n.r.), de plenul Senatului. Împotriva actului normativ au fost 86 de sentori reprezentând PSD, UDMR, ALDE și PMP, fiind susținută de doar 34 de voturi din partea senatorilor PNL și USR. Ordonanţa va fi trimisă Camerei Deputaţilor, care e forul decizional în acest caz.

Președintele Comisiei senatoriale pentru românii din afara granițelor, senatorul Viorel Badea, s-a declarant dezamăgit de votul senatorilor: ”Îmi pare rău să văd ce-am văzut astăzi în sala de plen. E, practic, o nouă execuție a românilor din comunitățile din diaspora”, a spus Badea. ”Gândiți-vă că peste 5 milioane de români riscă să piardă legătura cu țara, din această cauză. Îmi pare tare rău să constat că mulți colegi de-ai noștri cu care am avut discuții vizavi de necesitatea unei reprezentări corecte a românilor în Parlamentul României nu au reacționat deloc la această chestiune”, a adăugat senatorul, care consideră că amendarea actului normativ ar fi demonstrat preocuparea parlamentarilor lor pentru rezolvarea problemei. ”Este vorba de cinci milioane de români care trăiesc în afara țării și este vorba de peste 800.000 de români care nu mai au buletine de identitate și cărora li se taie absolut orice acces electoral în România. Este pentru prima oară când văd atâta ură împotriva diasporei”, a mai spus parlamentarul.

Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile parlamentare anticipate, adoptată de Guvernul Orban în ultima şedinţă înaintea demiterii, a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

În ceea ce privește organizarea alegerilor în afara granițelor, actul normativ prevede că alegerile se desfăşoară timp de trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) și dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora.