Serbia: Competiția republicană la limba română organizată la Seleuș

Serbia: Competiția republicană la limba română organizată la Seleuș

Sâmbătă, 28 mai, la Şcoala Generală ,,Frăţie şi Unitate” din Seleuş s-a desfăşurat competiţia republicană la Limba română şi cultivarea limbii, susţinută de Ministerul Învăţământului şi realizată de Departamentul pentru Învăţământ din cadrul Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia.
Nouă elevi din clasa a VII-a şi opt din clasa a VIII-a au fost salutaţi de Olivera Dadić, directoarea Şcolii Generale ,,Frăţie şi Unitate” care, printre altele, a menţionat faptul că a impresionat-o numărul mare de participanţi la această competiţie de rang republican, relatează Ion Mărgan în săptămânalul Libertatea, citat de Decenei.

Testele de evaluare au fost pregătite şi de această dată de profesorii de la Catedra de limba şi literatura română a Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Novi Sad, coordonatoare fiind prof. univ.dr. Marina Puia Bădescu.
La proba scrisă şi-au măsurat forţele elevii clasei a VII-a: Daniela Turcoane (Nicolinţ), Ramona Luchici (Vârşeţ), Elena Secheşan, Anabela Bucur, Mihael Musta, Anamaria Zăria (Petrovasâla), Sebastian Despot (Vârşeţ), Victor Ungur (Torac), Anastasia Şocardă şi Anastaia Oalge (Uzdin), şi Nicoleta Dumitraşcu din Grebenaţ, cât şi elevii clasei a VIII-a: Marinela Turcoane (Nicolinţ), Iovana Timea Iovanovici şi Anelia Băbuţ (Uzdin), Mirela Cotârlă (Vârşeţ), Renata Maliţa (Satu Nou), Alberto Măran şi Anastasia Eliza Fâra (Uzdin) şi Gabriela Manciu din Petrovasâla.
La categoria elevilor de clasa a VII-a, locul de frunte a revenit Danielei Turcoane (19 puncte) de la ŞG ,,2 Octombrie” din Nicolinţ, iar în concurenţa elevilor din clasa a VIII-a pe primul loc s-a plasat Anelia Băbuţ (19,50 puncte) de la ŞG ,,Sfântul Gheorghe” din Uzdin. La categoria elevilor din clasa a VII-a locul doi a revenit lui Victor Ungur din Torac, iar locul trei a fost împărţit de Ramona Luchici şi Cosmin Ivaşcu de la ŞG ,,Olga Petrov Radišić” din Vârşeţ, ambii elevi având acelaşi punctaj (18.25 puncte). În concurența elevilor de clasa a VIII-a, locul doi a fost ocupat de eleva Iovana Timea Iovanovici din Uzdin, iar pe locul trei s-au clasat Marinela Turcoane din Nicolinţ şi Alberto Măran din Uzdin.
La festivitatea de decernare a premiilor a luat cuvântul Anişoara Ţăran, coordonatoarea Departamentului pentru învăţământ al Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia.
Celor mai buni elevi Anişoara Ţăran le-a înmânat diplome şi câte un cadou în cărţi oferit de Casa de Presă şi Editură ,,Libertatea” din Panciova, precum şi din partea Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, care, ca şi de fiecare dată a sprijinit organizarea competiţiei.