Acasă Cultura / Culte „Sergiu Ştefanschi – Un artist, un destin, o stea”

„Sergiu Ştefanschi – Un artist, un destin, o stea”

Iubitorii dansului clasic sunt invitați joi, 16 iunie, de la ora 17.00, în Foaierul Operei Naţionale Bucureşti la întâlnirea cu balerinul şi maestrul de balet Sergiu Ştefanschi, cu ocazia lansării volumului „Sergiu Ştefanschi – Un artist, un destin, o stea” de Mihai-Alexandru Canciovici.

Maestrul Sergiu Ştefanschi face parte din generaţia de aur a baletului românesc, alături de nume precum Irinel Liciu, Magdalena Popa, Pavel Rotaru sau Gelu Barbu şi a dansat pe scena Operei Naţionale Bucureşti în perioada 1960-1971. După anul 1971 a fost prim-balerin al National Ballet of Canada şi a desfăşurat o importantă activitate artistică pe scene din întreaga lume.

Volumul „Sergiu Ştefanschi – Un artist, un destin, o stea”, publicat la Editura SemnE, cuprinde amănunte inedite din viaţa şi cariera balerinului Sergiu Ştefanschi, povestite chiar de acesta.

Dansul fără trăire emoţională nu există. Eu oficiez dansul, îi confer sacralitate. (…) Am crezut în forţa de expresivitate a mişcării şi mi-am închinat întreaga existenţă bucuriei de a o simţi în dans, dar şi aceleia de a o transmite şi elevilor mei care se străduiesc să devină dansatori”, mărturiseşte marele artist în carte.

Absolvent al prestigioasei Academii „Vaganova” din Sankt Petersburg, Sergiu Ştefanschi a intepretat pe scena Operei Naţionale Bucureşti aproape toate rolurile principale masculine din repertoriul clasic şi a întreprins alături de compania de balet numeroase turnee în străinătate. Laureat al Concursului Internaţional de Balet de la Varna (Bulgaria, 1964), Sergiu Ştefanschi a primit în anul 1967 Ordinul Cultural, iar în 2002 Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Volumul „Sergiu Ştefanschi – Un artist, un destin, o stea” este o autobiogafie în dialog cu muzicologul Mihai-Alexandru Canciovici, expert în domeniul cercetării etnologice.