Acasă Cultura / Culte Seria „Enescu şi Viena“ deschisă de muzicieni din întreaga lume

Seria „Enescu şi Viena“ deschisă de muzicieni din întreaga lume

Seria de evenimente „Enescu şi Viena“ organizate de Institutul Cultural Român de la Viena se va deschide joi, 7 mai, cu un concert care va avea loc la Barocksaal din Altes Rathaus . Concertul este organizat în colaborare cu Societatea Internaţională „George Enescu“ din Viena, marcând 60 de ani de la moartea lui George Enescu.

Programul serii va fi susţinut de Ileana Tonca (soprană), Rudolf Leopold (violoncel), Raluca Ştirbăţ (pian) şi ansamblul cameral ATOUT (Roland Herret, Kirill Maximov, Maria Wahlmüller, Claudia Schwarzl, Joachim Kelber, Anna Dekan, Tobias Wögerer şi Jakob Gisler). Repertoriul serii cuprinde compoziţii de George Enescu, Gustav Mahler şi Richard Strauss.

Raluca Ştirbăţ s-a născut la Iaşi şi după un an de studiu la Academia de Muzică „George Enescu“ din Iaşi este admisă la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, la clasa profesorului Jürg von Vintschger. A fost bursieră a Societăţii „Beethoven“, a fundaţiei „Martha Sobotka-Janaczek“ şi a Clubului Rotary din Viena precum şi a Nippon Foundation din Tokio şi a fundaţiei „Madeleine Blaireville“ din Elveţia.

Ileana Tonca s-a născut la Braşov şi a studiat la Academia de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea profesoarei Georgeta Stoleriu, după încheierea studiilor devenind solistă a Operei Naţionale Bucureşti. A câştigat premii la numeroase concursuri, dintre care amintim premiul special al Accademia d’Arte Lirica ed Corale Città di Osimo – Italia (1994), premiul de debut la Concursul Internaţional „Francesco Vinas“ (1995), premiul special pentru cea mai bună tehnică vocală la concursul „Magda Ianculescu“ din Bucureşti (1997) şi premiul întâi la a patra ediţie a concursului internaţional de muzică „Jeunesse Musicale“, Bucureşti.

Rudolf Leopold s-a născut în 1954 în Viena şi a studiat violoncelul la Universitatea de Muzică din Viena sub îndrumarea profesorilor Richard Krotschak şi Tobias Kühne. A fost membru al Sextetului de Coarde din Viena şi a susţinut concerte în Europa, Statele Unite ale Americii şi Japonia, fiind invitat la festivalul Salzburger Festspiele şi Edinburgh Festival.

Ansamblul de muzică camerală ATOUT reuneşte membri din diverse ţări europene care au ca reper comun o educaţie muzicală vieneză. Ansamblul condus de prof. Johannes Meissl (Artis Quartett) are o formulă flexibilă în ceea ce priveşte componenţa (cvintet, sextet, octet, etc.).

„George Enescu a studiat în Viena între anii 1888-1894 cu Ernst Ludwig (pian), Robert Fuchs (compoziţie) şi Joseph Hellmesberger Jr. (vioară) care s-a ocupat în mod deosebit de el, găzduindu-l în apartamentul său din Niebelungenstrasse şi plasându-l adesea în mijlocul orchestrei filarmonice a conservatorului în timpul repetiţiilor pentru ca acesta să poată explora şi asimila universul sonor al ansamblului din jurul său.