Servicii prin prietenie – spre toate colţurile lumii: 20 de ani de...

Servicii prin prietenie – spre toate colţurile lumii: 20 de ani de la înfiinţarea IPA România

Cu ocazia împlinirii a două decenii de când funcţionează Secţia Română a International Police Association, începând din data de 24 august a.c., Romfilatelia, dedică emisiunea filatelică Servicii prin prietenie, 20 de ani I.P.A. România.International Police Association – I.P.A este cea mai mare organizaţie a poliţiştilor din lumea întreagă, fondată în urmă cu 66 de ani, în Marea Britanie, înregistrând în prezent 66 de secţii naţionale. România a intrat în acest club de elită al poliţiştilor în anul 1992, la data de 31 august, prin iniţiativa domnului general-locotenent dr. ing. Iulian Medrea care a pus bazele I.P.A. Secţia Română, care este afiliată la International Police Association din data de 25 octombrie 1996.

Numărul profesioniştilor români care sunt înregistraţi în momentul de faţă este de peste 45.000 de membri, plasând ţara noastră pe locul al doilea la nivel mondial. Printre aceştia se numără poliţişti şi jandarmi care îndeplinesc misiuni în teatre de operaţiuni şi misiuni ONU peste hotare.

În cadrul acestui proiect filatelic sunt interpretate grafic şi cromatic, în mod sugestiv, crezul-misiune al asociaţiei: promovarea prieteniei. Umanitatea, spiritul tolerant, împlinirea datoriei, solidaritatea, voluntariatul, corectitudinea şi altruismul sunt doar câteva dintre valorile pe care membrii asociaţiei le-au transformat în mod de a fi, de a relaţiona cu cei din jur. Timbrul aniversar cu valoarea nominală de 8 lei reliefează, simbolic, elemente de identitate ale asociaţiei împreună cu însemnele naţionale, evidenţiind astfel apartenenţa I.P.A. România la valorile asociaţiei-mamă. Coliţa emisiunii, având valoarea nominală de 15 lei,  ilustrează diploma ce atestă afilierea Secţiei Române la International Police Association, la data de 25 octombrie 1996, în Australia, la Brisbane, precum şi imaginea fondatorului britanic al acestei organizaţiii, Arthur Troop. Emisiunea este completată de un set de două plicuri Prima zi, echipate cu timbrul şi coliţa emisiunii iar ca forme de machetare au fost folosite minicoala de 8 timbre + 1 vinietă + 3 tabsuri şi coala de 32 timbre.