Sfântul Nicolae sărbătorit de românii din Izmir

Sfântul Nicolae sărbătorit de românii din Izmir

După mai bine de 3 ani, la Izmir, în incinta bisericii “Aya Fotini”, administrată de comunitatea ortodoxă grecească din vestul Turciei, Sfinta Liturghie Ortodoxă a fost oficiată în limbile română și greacă pentru comunitatea ortodoxă. Slujba a fost săvârșită de pr. dr. Sergiu Marcel Vlad, preotul Comunității Ortodoxe Române din Turcia, și de Preacuviosul părinte Kirilos, preotul paroh al bisericii “Aya Fotini” din Izmir. La ceremonia religioasă au participat circa 50 de cetăţeni români stabiliţi în zona egeană a Turciei, cărora li s-au alăturat credincioși de alte naționalități: greacă, georgiană și rusă.

Cu această ocazie, comunitatea românească a celebrat și marile sărbători creștine ale lunii decembrie, Sfântul Nicolae și Nașterea Domnului, prin colindele care s-au cântat la strană. Întâlnirea a continuat la un restaurant din apropiere, unde copiii prezenți au realizat, în cadrul unui atelier de creație, păpuși din linguri de lemn, purtând costume tradiționale românești. Participanții au primit în dar de la Moș Nicolae dulciuri specifice românești și cozonac.

Pentru românii din Izmir, Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul a prezentat, la sediul Consulatului General al României la Izmir, expoziția “Plimbare prin Europa – Crochiuri de architect”. Expoziția include 20 de lucrări în tuș ale arhitectului Mugur Kreiss, reprezentând schițe ale unor clădiri din orașe precum București, Brașov, Cordoba, Sevilla, Valencia, Rouen, Balcic, Stockholm etc. Părintele Vlad a oficiat o slujbă religioasă și la sediul Consulatului General al României la Izmir.