Siguranța copiilor în mediul online, una dintre prioritățile pe care autoritățile trebuie...

Siguranța copiilor în mediul online, una dintre prioritățile pe care autoritățile trebuie să și le asume

DISTRIBUIȚI

Potrivit studiului realizat de Organizația Salvați Copiii, 63% dintre elevi, părinți și profesori consideră că una dintre prioritățile pe care autoritățile ar trebui să și le asume este siguranța copiilor în mediul online.

Pandemia Covid-19 a contribuit la intensificarea nevoii copiilor de a petrece mai mult timp pe internet, fie pentru școală, fie pentru activități recreative, accentuând astfel riscurile la care aceștia se expun online. Astfel, cyberbullyingul, sextingul, știrile false sau dependența de internet reprezintă provocări actuale de mare interes, atât pentru părinți, cât și pentru specialiștii în educație.

Îngrijorarea legată de fenomenul proliferării în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut ilegal sau dăunător a luat amploare în ultimii ani și s-a accentuat, la rândul său, pe parcursul pandemiei Covid-19. Numărul de sesizări primite pe parcursul anului 2020 în cadrul liniei esc_ABUZ, care vizează conținutul ilegal sau dăunător pentru copii din mediul online, a fost de 1.543, iar în 72 % dintre situații, materialele raportate au înfățișat abuz sexual asupra copiilor, nuditate infantilă sau copii care pozează în ipostaze sexualizate. La fel ca în anii precedenți, într-o proporție covârșitoare (85% dintre cazuri), victimele sunt de gen feminin. În ceea ce privește vârsta victimelor, 8% reprezintă cazuri care înfățișează copii cu vârsta aproximativă de până în cinci ani, 76% dintre rapoarte prezintă copii cu vârsta aproximativă între 6 și 10 ani, 14% dintre victimele înfăţişate în materiale aveau vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, în timp ce 2  reprezintă adolescenți între 15 și 18 ani.

“Contextul actual ne obligă și ne responsabilizează mai mult decât oricând să acționăm cu toate resursele pentru a ne asigura că toți copiii utilizează internetul într-o manieră eficientă, dar mai ales sigură, întrucât pericolele la care pot fi expuși online sunt adesea greu de imaginat, chiar și de cei mai experimentați dintre adulții care utilizează internetul. Timpul excesiv petrecut în mediul virtual generează o serie de contexte periculoase pentru copii, iar atenția părinților nu trebuie să fie îndreptată doar pentru a le asigura copiilor acces la internet și dispozitive digitale, dar și spre modalitățile prin care îi pot sprijini pe aceștia să evite situațiile riscante. Cea mai ușoară cale prin care pot contribui la eliminarea conținuturilor dăunătoare este aceea de a raporta către esc_ABUZ acele imagini care sunt în mod clar supărătoare. Salvați Copiii va continua să colaboreze cu autoritățile pentru contribui la descreșterea fenomenul imaginilor cu abuz sexual asupra copiilor și să ofere mandat pentru educație, sprijin tuturor copiilor care sunt victimele abuzurilor pe internet” a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizației Salvaţi Copiii România.

Comparativ cu situația de dinaintea stării de urgență, 59% dintre copiii români raportează o creștere în sentimentul că au petrecut prea mult timp pe internet sau folosind dispozitive digitale în perioada pandemiei, iar 40% dintre ei susțin că s-a întâmplat mai mult ca în trecut să nu mănânce sau să nu doarmă din cauza internetului.

Pentru 22% dintre ei perioada pandemiei a însemnat o înmulțire a situațiilor sau evenimentelor de pe internet care să îi deranjeze, să îi facă să se simtă inconfortabil sau că nu ar fi trebuit să descopere conținutul respectiv. De asemenea, temerile părinților s-au accentuat, 55% dintre ei fiind mai îngrijorați ca în trecut de faptul că cei mici ar putea intra în contact pe internet cu adulți care încearcă să îi exploateze sau să abuzeze sexual, în timp ce 48% sunt mai preocupați de faptul că copiii lor ar putea fi victime ale mesajelor instigatoare la ură sau ale sextingului (primirea sau trimiterea de mesaje cu conţinut sexual explicit – fotografii, text, video).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.