Acasă Anchete Siguranța națională, mai presus de orice!

Siguranța națională, mai presus de orice!

Mai mulți extremiști maghiari, interziși în RomâniaMinisterul de Interne a anunțat în această seară (vineri, 14 martie 2014 – n.r.), prin vocea purtătorului de cuvânt, că în conformitate cu dispozitiile legale, respectiv a prevederilor comunitare, autoritățile române au luat măsuri preventive în vederea preîntâmpinării unor evenimente de natură a afecta ordinea publică și securitatea națională, transmite www.promptmedia.ro.

”A fost instituită măsura nepermiterii pe teritoriul României și s-a solicitat instanței competente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetățeni ungari care desfășoară în țara noastră activități cu caracter extremist în favoarea organizațiilor Noua Gardă Ungară , Mișcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor și Jobbik”, a precizat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt.

Aceasya a precizat că despre persoanele vizate ”s-a stabilit cu certitudine  că sunt implicați în activități de natură a justifica măsurile dispuse în condițiile legii” și că în acest moment este în curs procedura de informare a autoritățile ungare ”pentru a avea certitudinea că și persoanele vizate sunt informate”.

Purtătorul de cuvânt a evitat să pronunțe nume, dar a mai afirmat că Parchetul general instrumentează în acest moment o cauză penală.

Reamintim că preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, Guvernului şi Parlamentului emiterea unui act normativ prin care să se interzică prezenţa membrilor partidului Jobbik în România, pe care l-a catalogat drept „extremist”.

Reacția președintelui a venit la o zi după ce, la Târgu Mureș, s-au înregistrat mai multe incidente în timpul comemorării secuilor ucişi în 1854, eveniment la care au participat aproximativ 4.000 de persoane, printre care câţiva lideri ai Jobbik.

”Cred că e timpul să punem capăt acţiunilor acestui partid pe teritoriul României, şi cer public Guvernului şi Parlamentului să se emită act nrmativ prin care prezenţa pe teritoriul României a membrilor şi liderilor acestui partid să fie interzisă. Este un partid extremist”, a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, că, după ce Europa a trecut prin drama Holocaustului, astăzi, pe fondul unei crizei economice prelungite, extremismul de stânga şi cel de dreapta, neofascismul, prind iarăşi rădăcini în Europa.

De asemenea, preşedintele a anunţat că la următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) va avea o discuţie aplicată pe acest subiect, „deoarece prin abordări extremiste faci rău altora”. Ulterior, președintele s-a întâlnit la Palatul Cortroceni cu premierul, ministrul de Interne și șefii serviciilor speciale, pentru a analiza situația creată la Târgu Mureș.