Singura româncă din Transcarpatia nominalizată la „Oamenii Timpului”

Singura româncă din Transcarpatia nominalizată la „Oamenii Timpului”

Identificarea „Oamenilor Timpului”, a celor mai influenţi concetăţeni din Transcarpartia  – „Zakarpatia” TOP-100, este un proiect de succes al ziarului „НЕДІЛЯ”, care a debutat în 2006. Din an în an pe Olimpul politic, cultural, stiintific, spiritual au urcat personalităţi de cea mai diferită coloratură politică, nominalizaţi în mass-media. Clasamentul din acest an a fost o nouă încercare de a evalua calitativ oportunitățile și activităţile celor mai influenți oameni din regiune.La cele zece categorii iniţiate de jurnaliştii de la publicaţia „НЕДІЛЯ”, au fost nominalizaţi circa o sută de personalităţi marcante din Transcarpatia. Este o onoare şi o mândrie pentru comunitratea românească din Ucraina, întrucât printre „Oamenii timpului” din regiunea Transcarpatia, la categoria „Transcarptia europeană” a fost nominalizată si cunoscuta jurnalistă Elvira Chilaru, scrie Bucpress.eu

Într-un interviu solicitat de jurnalista Tatiana Wasargheli doamnei Elvira Chilaru, domnia sa spunea: „Dacă nu doriți să aveţi neplăceri, atunci în conversaţia cu această doamnă evitaţi  neglijarea a trei teme: despre români, militari și jurnaliști. Elvira Chilaru –  este  de mulţi ani la rând şefa redacţiei  programelor în limba română din cadrul Filialei Companiei Naţionale de televiziune din Ujgorod. Româncă, de origine etnică, soţie de fost medic militar – la chemarea inimii  şi jurnalist  după vocatie – un om cu  un simţ pregnant al umorului, care dispare complet  atunci când vine vorba de  cele mai “sacre”, dupa parerea ei, lucruri. Persistentă în apărarea principiilor, intolerantă faţă de  nedreptate, doamna Elvira, posedă cunoștințe bogate în istoria neamului, iar numărul cărţilor citite  de ea depăşeşte orice imaginaţie. Domnia sa a păstrat capacitatea  de a se supăra pe o  glumă proastă și e gata să sară necondiţionat în apărarea  intereselor  celor, pe care îi consideră “ofensaţi” sau “neglijaţi” în viaţa noastră cotidiană, plină de nepăsare faţă de  “aproapele nostru”. Printr-o singură expresie poate fi caracterizată domnia sa: să nu dea Domnul să ai aşa duşmani ca Elvira  şi să dea Domnul să ai onoarea  de a te număra printre prietenii ei”, scria în presa din Ucraina jurnalista Tatiana Wasargheli.

Elvira Chilaru, este Jurnalist  Emerit al Ucrainei,  a fost şi este redactor-şef al emisiunilor în limba română din cadrul Filialei din Transcarpatia a CNTV, principala structură media pentru românii din Transcarpatia. Numele  Elvirei Chilaru, fără a exagera, este foarte bine cunoscut  în toate localităţile de români din regiunea Transcarpatia, dar şi din regiunea Cernăuţi, iar prezenţa ei e dorita la fiecare manifestare culturală, organizată  de comunitate.

Apărătoarea invincibilă a intereselor poporului din care-şi trage obârşia, Elvira Chilaru cu aceeaşi tenacitate şi curaj apără interesele ţării atunci, cand e vorba de Ucraina. Totodată, spiritul diplomatic pe care-l posedă cu prisosinţă, cunoştinţele  profunde  a câtorva limbi şi a nuanţelor semantice au ajutat-o în repetate rânduri  să aplaneze spiritele  în timpul unor discuţii controversate  chiar şi la cel mai înalt nivel în rolul  de translator, pe care şi-l asuma cu abilitate.