Acasă Cultura / Culte Sinodul BOR a decis organizarea unei parohii ortodoxe ucrainene la Bucureşti

Sinodul BOR a decis organizarea unei parohii ortodoxe ucrainene la Bucureşti

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât marți, 7 iunie, organizarea unei parohii ortodoxe ucrainene la Bucureşti, în componenţa Vicariatului Ortodox Ucrainean din cadrul Patriarhiei Române. În luna aprilie, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în România, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a avut, la Reședința Patriarhală o întrevedere cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, context în care președintele Ucrainei a solicitat Patriarhul Daniel să susțină și să faciliteze realizarea dorinței ucrainenilor de a avea o Biserică Ortodoxă unită, menționând că în Ucraina există peste 100 de parohii ortodoxe în care slujbele religioase se oficiază în limba română.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit  președintelui Poroșenko că în România funcționează un Vicariat Ortodox Ucrainean, care are 32 de biserici parohiale şi 3 mănăstiri, în care se slujbele religioase se oficiază în limba ucraineană și și-a exprimat disponibilitatea pentru înfiinţarea unei parohii care să deservească comunitatea ucraineană din București.

Vicariatul Ortodox Ucrainean, cu sediul la Sighetul Marmației, a fost recunoscut de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în februarie 1990 și se subordonează direct Patriarhiei Române. Patriarhul BOR este cel care numește pe conducătorul Vicariatului și pe protopopii care aparțin de Vicariat dintre preoții din Vicariat, numește, transferă și sancționează preoții și diaconii din cuprinsul Vicariatului, la propunerea conducătorului Vicariatului, după consultarea acestuia cu Chiriarhul locului. De asemenea, pentru buna desfășurare a activității, Patriarhul poate apela la conducătorii episcopiilor pe raza cărora funcționează unitățile bisericești din Vicariat. Vicariatul este organizat în protopopiate, parohii și mănăstiri. unitățile bisericești din cuprinsul Vicariatului primesc Antimisul, Sfântul și Marele Mir și pastoralele chiriarhale de la Patriarhia Română.