Sistemul antirachetă de la Deveselu va întări securitatea națională

Sistemul antirachetă de la Deveselu va întări securitatea națională

Scutul antirachetă de la Deveselu este gata. Ceremonia de inaugurare a avut loc astăzi (18 decembrie 2015 – n.r.) în prezenţa oficialilor români, americani şi a reprezentanţilor NATO. Construcţia a început în 2013. Radarul şi rachetele defensive vor putea fi folosite după ce militarii americani le vor testa timp de câteva luni.Ministrul de Externe Lazăr Comănescu, a precizat că sistemul este unul defensiv și nu este împotriva Federației Ruse, așa cum oficialii de la Moscova au spus de mai multe ori. „Utilizarea sa se va face în scop de legitimă apărare”, a punctat oficialul român.

Proliferarea rachetelor balistice și interesul în creștere a unor actori statali dar și nestatali de a dobândi astfel de tehnologii sofisticate sunt generatoare de riscuri la adresa securității și stabilității internaționale. Participarea României derivă din conștientizarea necesității de a contribui la consolidarea apărării colective în cadrul NATO”, a declarat Comănescu, adăugând că sistemul antirachetă va întări securitatea țării.

La rândul său, ministrul Apărării a declarat că „pentru România s-a dovedit a fi esențial ca întărirea acestei componente multilaterale să fie complementată prin intensificarea cooperării cu SUA”.

În context NATO, găzduirea unor elemente de apărare antirachetă confirmă profilul activ al României”, a punctat Mihnea Motoc.

Azi, baza 99 Deveselu a ajuns la capacitatea integrală și e una din cele mai moderne unități militare din administrarea MapN. În mai anul viitor, sistemul urmează să fie acreditat și să devină complet operațional”, a precizat ministrul de resort.

Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, a mulțumit fostului ministru de Externe Bogdan Aurescu și fost negociator-şef pentru România al Acordului cu Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, subliniind că finalizarea lucrărilor la scutul antirachetă de la Deveselu reprezintă „o confirmare a relației extraordinare dintre SUA și România”.

Sunt încântat să spun că ceremonia reprezintă încheierea lucrărilor de la Deveselu, asta înseamnă că baza de acolo e complet funcțională. Ne-am încadrat în buget și pentru asta mulțumim și Guvernului României. Vom trece la faza de testare și pregătire pentru a iniția partea operațională, pentru a putea face parte din sistemul NATO”, a adăugat diplomatul.

Și ambasadorul american a amintit că scutul „este conceput împotriva amenințărilor din afara Europei. Scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, nici măcar nu are capabilitatea de a amenința Rusia.”

Este o piatră de temelie pentru Alianța Nord-Atlantică, lucrăm împreună extraordinar, nimic nu poate fi de neîndeplinit”, a punctat ambasadorul Statelor Unite.

Baza americană de la Deveselu este doar o mică parte din proiectul de apărare antirachetă. Scutul are rolul de a apăra America şi aliaţii săi de rachete balistice lansate de inamici. Ca să poată funcţiona, are nevoie de radare şi de rachete performante care să le poată urmări şi distruge pe cele ale inamicului.

Proiectul a presupus construirea a două baze terestre, una în România şi alta în Polonia. Lor li se vor alătura nave de luptă poziţionate în Marea Mediterană. În momentul în care radarele de ultimă generaţie aflate în Turcia şi Marea Britanie vor identifica o rachetă trasă de inamic, atunci proiectilele defensive ale scutului vor fi lansate pentru a distruge ţinta.

La Deveselu vor ajunge 44 de rachete, numite de specialişti – interceptori. Agenţia Americană de Apărare Antirachetă a anunţat că a alocat 550 de milioane de dolari pentru realizarea lor.

Aceşti interceptori vor avea o autonomie de 500 de kilometri, pot să ajungă la o altitudine de 160 de kilometri şi ating viteza de 9.600 de kilometri pe oră.

Baza de la Deveselu a fost inițial construită în 1952, cu bani veniţi de la Uniunea Sovietică. Acolo s-au înregistrat şi câteva premiere: aterizări ale avioanelor MiG 15 şi primul zbor supersonic, cu un MiG 19.

De altfel, scutul este şi subiectul unei dispute aprinse între Statele Unite şi Rusia. Vestul şi Alianţa Nord-Atlantică privesc proiectul cu entuziasm. Ca pe o măsură eficientă de protecţie în cazul în care potenţialul inamic porneşte un război cu rachete balistic. Rusia consideră că scutul de la Deveselu îi ameninţă securitatea şi a lansat numeroase avertismente.