Situaţia Comunităţii Românilor din Serbia analizată la Bucureşti

Situaţia Comunităţii Românilor din Serbia analizată la Bucureşti

Dr. Petre Guran, secretar de Stat cadrul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, a avut o întrevedere, pe 18 februarie, la Bucureşti, cu vicepreședintele Comunităţii Românilor din Serbia, Dorel Cebzan.

La întâlnire, Dorel Cebzan a subliniat că în ultimii cinci ani s-au schimbat președinți de țară, câțiva prim miniștri, miniștri de externe, trei miniștri pentru românii de pretutindeni și cinci secretari de stat din cadrul DPRRP și că este momentul ca de la afirmații politice să se treacă și la acțiuni concrete.

De asemenea, vicepreședintele CRS a subliniat problemele existențiale ale Comunității Românilor din Serbia. Este cunoscută problema sediului central, însă a subliniat că problema de bază nu este doar pierderea lui, ci imposibilitatea de utilizare a sediului central din ultimii 5 ani.

La rândul său, secretarul de Stat Petre Guran a dat asigurări că la București este cunoscută importanța CRS, fiind optimist că va fi posibilă o funcționare mai sistematică pe viitor, îndemnând ca CRS să depună proiecte în sesiunea de finanțare a DPRRP. Astfel, a subliniat că activitățile depuse de CRS de-a lungul anilor sunt cunoscute, câștigând o experiență care ar trebui utilizată și pe viitor.

În cadrul discuţiilor vicepreședintele CRS a făcut şi o prezentare a activităților CRS de-a lungul anilor, care pot fi și mai mult îmbunătățite. Un exemplu pozitiv fiind marcarea a 25 de ani de existență a CRS, printr-un spectacol Gheorghe Zamfir la Uzdin, sprijinit de DPRRP, eveniment onorat și cu prezența ministrului delegat , Dan Stoenescu.