Situația românilor din Regiunea Odessa (Ucraina), monitorizată de MAE

Situația românilor din Regiunea Odessa (Ucraina), monitorizată de MAE

Niciun membru al comunității românești din Regiunea Odessa (Ucraina) nu se află, potrivit informațiilor deținute până în acest moment de Ministerul Afacerilor Externe, printre victimele violențelor din 2 mai.

MAE este în legătură permanentă cu Consulatul General al României de la Odessa și monitorizează situația etnicilor români din regiune.

Ministerul român al Afacerilor Externe dezaprobă violențele ce au avut loc recent la Odessa și condamnă ferm actele care au dus la numeroase victime, exprimându-și solidaritatea față de poporul ucrainean și susținerea pentru parcursul său european și față de autoritățile de la Kiev care depun eforturi pentru stabilizarea situației interne.

MAE face apel la detensionarea situației, nu numai din regiunea Odessa, ci din întreaga zonă de est și sud a Ucrainei, unde actul ilegal de anexare a peninsulei Crimeea la Federația Rusă a fost urmat de o serie de acțiuni separatiste ilegale marcate de violențe nejustificate. Ministerul Afacerilor Externe consideră că detensionarea situației este absolut necesară pentru a permite organizarea în bune condiții a alegerilor prezidențiale din 25 mai, cu participarea tuturor cetățenilor ucrainieni.