Acasă Europa Situaţia românilor din Serbia, explicată la APCE de premierul Serbiei

Situaţia românilor din Serbia, explicată la APCE de premierul Serbiei

Viorel Riceard BADEA, Romania Viorel Riceard BADEA, Roumanie

Delegația permanentă a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) se află, în aceste zile, în sesiune de lucru la Strasbourg. APCE dezbate temele sale majore, precum drepturile omului, respectarea deciziilor Curții de Justiție, minorități și migrație.

Joi, 1 octombrie a.c., cu ocazia celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 28 septembrie-2 octombrie 2015), senatorul Viorel-Riceard Badea a intervenit în plenul Adunării, formulând o interpelare adresată primului ministru sârb, Aleksandar Vučić, prezent la dezbateri.

În interpelarea sa, senatorul român și-a exprimat aprecierea pentru maniera în care Guvernul sârb promovează relația bilaterală cu România și pentru schimbările pozitive înregistrate în ultima perioadă în această țară și a dorit totodată să afle punctul de vedere al premierului sârb referitor la unele poziții exprimate oficial relativ la necesitatea recunoașterii unei noi limbi în Serbia, limba vlahă.

În replică, prim-ministrul sârb a arătat că țara sa depune toate eforturile pentru promovarea unor relații cât mai bune cu partea română. În ceea ce privește problema invocată de senatorul Badea, premierul sârb a relevat faptul că acele comunități din Valea Timocului, care declară că vorbesc limba vlahă nu pot fi forțate de autoritățile de la Belgrad să își declare apartenența la limba română. O asemenea intervenție din partea Serbiei ar fi echivalentă cu o încălcare a instrumentelor juridice în materie ale Consiliului Europei și a Constituție sârbe. Și-a exprimat în același timp deschiderea pentru dialog cu partea română în vederea soluționării oricăror probleme care ar putea genera situații de încălcare a standardelor în materia drepturilor omului.

Avem o înţelegere prin care promovăm prietenia noastră şi relaţiile bilaterale cu România. Ceilaţi este posibil să nu înţeleagă atunci când noi vorbim despre limba română sau limba vlahă, depre minpritatea vlaha sau cea românească. Noi avem ceva stabilit la Consiliul Europei şi am vorbit şi cu omologul meu român, cu comunitatea românească şi ce vlahă. Noi nu avem o problemă, noi suntem mereu pregătţi să găzduim prietenii noştri, să mergem în comunitatea lor, să vorbim problemele lor şi să îmbunătăţim traiul pentru toţi dintre aceştia. Noi nu avem o problem cu oamenii care vor să vorbească limba română. Ei vorbesc limba română, dar noi nu putem să îi forţăm pe oameni să vorbească limba română dacă ei spun că vorbesc alte limbi. Respectam Constituţia noastră şi regulie europene, însă sunt deschis să discutăm împreună aceste lucruri. Trebuie să discutăm împreună cu comunitatea dumneavoastră pentru a realiza împreună rezultate bune în viitor.”, a subliniat Aleksandar Vucic la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

La minutul 44 găsiți interpelarea parlamentarului român și răspunsul premierului Vucic