„Solitaritatea“ sibiană la Festivalul Francophonies de la Limoges

„Solitaritatea“ sibiană la Festivalul Francophonies de la Limoges

Spectacolul „Solitaritate“ va fi prezentat la Festivalul Francophonies de la Limoges, ediţia 2015. „Solitaritate“ este o co-producție originală a Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și a Teatrului Național din Bruxelles în colaborare cu Festivalul de la Avignon realizată în cadrul proiectului „Orașe pe scenă / Villes en scene / Cities on Stage“.

Din distribuţia spectacolului fac parte Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac.

Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficțiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea romă de șoseaua principală a orașului și până la marcarea din ce în ce mai radicală a diferențelor între categorii sociale, etnii, generații.

Sub pretextul respectării unor convenții sociale și al salvării cetățeanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferența și să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie – văzută ca o vină a celui incapabil să fie eficient – este faptul că acesta a contaminat spațiul public și riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptățită.