Soluționarea conflictului transnistrean rămâne o prioritate majoră pentru România

Soluționarea conflictului transnistrean rămâne o prioritate majoră pentru România

Soluționarea conflictului transnistrean rămâne o prioritate majoră pentru România, a subliniat ministrul de Externe Lazăr Comănescu în intervenţia sa în plenul celei de-a XXIII-a Reuniuni a Consiliului Ministerial al OSCE, reconfirmând sprijinul pentru negocierile în format ”5+2”. De asemenea, șeful diplomației române a susținut necesitatea restaurării respectului pentru principiile fundamentale pe care se bazează securitatea europeană, precum și pentru angajamentele asumate de statele participante OSCE, pe toate cele trei dimensiuni (politico-militară, economică şi de mediu şi umană). A evidențiat, de asemenea, importanța abordării cuprinzătoare a securităţii promovate de OSCE, inclusiv din perspectiva respectării drepturilor omului și a libertăţilor fundamentale. A sprijinit ferm rolul asumat de Organizaţie în contextul crizei din Ucraina şi în eforturile de soluţionare a conflictelor prelungite, precum și în combaterea amenințărilor transnaționale.

comanescu-osceÎn perioada 8-9 decembrie, ministrul Lazăr Comănescu participă la Hamburg la cea de-a XXIII-a Reuniune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Cu acest prilej, demnitarul român a perticipat și la evenimentul organizat de Președinţia germană a OSCE pe tema revitalizării controlului armamentelor convenţionale în Europa, punctând importanța lansării unui dialog structurat pe această temă în cadrul Organizației.

În marja Consiliului Ministerial de la Hamburg, ministrul Comănescu a avut o întrevedere cu omologul său din Republica Moldova, Andrei Galbur, pe care l-a asigurat de sprijin pentru efortul de reformă și parcursul european al Republicii Moldova. La rândul său, ministrul Andrei Galbur a trecut în revistă progresele înregistrate pe parcursul acestui an, reconfirmând angajamentul pentru continuarea proiectelor legate de integrarea europeană.