Acasă Cultura / Culte Spectacolul „1919 Misiune Regalăˮ, de și cu Liana Ceterchi, prezentat la Institutul...

Spectacolul „1919 Misiune Regalăˮ, de și cu Liana Ceterchi, prezentat la Institutul Cultural Român de la Lisabona

Cu ocazia comemorării personalității Reginei Maria a României (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia – d. 18 iulie 1938, Castelul Pelișor, Sinaia), ICR Lisabona prezintă marți, 18 iulie 2023, ora 19.00, la sediul său din Rua do Barão 10, spectacolul „1919 Misiune Regalăˮ (un monolog dramatic conceput, redactat, regizat și interpretat de către Liana Ceterchi), subtitrat în limba portugheză. De asemenea, spectacolul va putea fi urmărit și online, pe site-ul și pe rețelele de socializare ale ICR Lisabona luni, 10 iulie 2023.

Adaptarea scenică este după cartea Dianei Mandache „Queen Marie of Romania – Later Chapters of My Lifeˮ / „Regina Maria a României – Capitole târzii din viața meaˮ. Video/ sunet: Teodora Toader. Legende în portugheză: Elena Albu.

Spectacolul – one woman show (de și cu Liana Ceterchi) – trece în revistă turbulentul an 1919, în care Regina Maria debutează, contactând gripa spaniolă, de care reușește să scape, pentru a-și îndeplini misiunea diplomatică (neoficială) la Conferința de Pace de la Paris, și mai apoi turneul diplomatic în Anglia. Întoarsă în țară, întreprinde împreună cu Regele Ferdinand celebrul turneu în Transilvania, proaspăt devenit pământ românesc. Este relatată deschiderea primului Parlament al României Mari, ce avea reprezentanți din toate regiunile/ provinciile țării și culminează cu memorabilia dată de 15 octombrie 1922, încoronarea de la Alba Iulia.

„Misiune regală” a avut premiera în noiembrie 2019, ca un omagiu pentru a celebra 100 de ani de la Conferința de pace de la Paris. Spectacolul „Misiune regală” are nu numai o valoare documentară, dar și una artistică fiind bine primit de presa de specialitate și de marele public, cu turnee în țară și în străinătate.

Regina Maria este un model demn de urmat, așa cum sunt și celelalte regine și principese ale Casei Regale Românești, o personalitate marcantă, ce depășește granițele României prin valoarea ei morală, spirituală, și nu în ultimul rând, prin compasiunea și iubirea cu care și-a guvernat țara.

Liana Ceterchi, actriță și regizoare de teatru, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1978, secția actorie, și UNATC în 1998, secția regie de teatru și cu studii de Comedia de l’Arte la Teatru de l’Avogaria, Veneția, Alumi a Directors Lab, Lincoln Center NY,(2006), a altor numeroase workshop-uri de teatru. Actriță la Teatrul Mic (1980-2018), unde a jucat roluri importante, alături de actori importanți ai scenei românești și sub bagheta unor regizori români de talie internațională cum ar fi Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Cătălina Buzoianu și alții.Cunoscuta actriță de la Teatrul Mic a jucat câteva roluri și în filme, ca de pildă: Cuibul salamandrelor; Ecaterina Teodoroiu – 1978, Drumul oaselor – 1980, Orgolii – 1981, Șantaj– 1982, Omul zilei – 1997, Regal – 2010. În decembrie 2001, înființează alături de alte actrițe bine cunoscute ale scenei românești, Asociația femeilor din teatru „IF…/DACĂ…pentru femei”, în cadrul căreia joacă și pune în scenă spectacole „CU, DESPRE ȘI PENTRU femei”, după ce a adus în scenă biografii ale unor celebre personalități feminine internaționale de la Anne Frank, Charlotte Salmon, Zelda Fitzgerald, Mata Hari, Vivien Leigh, și-a canalizat întreaga energie creatoare pentru a duce în conștiința publicului românesc portretele reginelor și principeselor românce de o inestimabilă valoare istorică și documentară, realizând seria „Care-ul de regine”, în cadrul căruia, spectacolul Misiune regală la Paris și la Londra” ocupă un loc central.

Elena Albu, artist, muzician (violonista, solist vocal, pianista,chitarista) art-performer, dirijor, poetă și cantautoare, membră a Asociației femeilor din teatru „IF…/DACĂ…pentru femei”, membră fondatoare a Asociației „Culturița” și membru fondator al trupei Light Quartet, un quartet vocal-instrumental cu activitate de peste zece ani.

Teodora Toader, actriță și dansatoare, are o activitate de peste zece ani atât în teatrele de stat, cât și în teatrul independent, alături de mari artiști ai scenei românești. Membră a Asociației femeilor din teatru “IF…/DACĂ…pentru femei” s-a dedicat, alături de Liana Ceterchi, la crearea unor spectacole valoroase și educative pentru publicul larg.