Acasă Cultura / Culte Spectacolul-lectură „Mihaela, tigrul din oraşul nostru”, la New York

Spectacolul-lectură „Mihaela, tigrul din oraşul nostru”, la New York

Românii din SUA s-au bucurat, pe 14 decembrie, de un spectacol-lectură cu piesa Gianinei Carbunariu „Mihaela, tigrul din oraşul nostru” care a avut loc la New York.

Pe scenă au urcat Kevin Crisaldi, Em Grosland şi Jens Rasmussen, spectacolul fiind tradus în engleză de Jim Brown.

Piesa de teatru „Mihaela, tigrul din oraşul nostru” este o ficțiune scrisă pe baza documentării asupra unui eveniment real: în 2011, o femelă-tigru siberian a scăpat de la Grădina Zoologică din Sibiu. Ea a fost împuşcată, după 3 ore de libertate, într-o pădure din apropiere.

Gianina Carbunariu, stabilită la Bucureşti, este regizor de teatru şi dramaturg. Din 2013 până în 2015, a fost lector la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde a predat cursuri de regie. De asemenea, a coordonat workshop-uri de teatru la Conservatorul şi la Université Libre din Bruxelles, precum şi la GalataPerform Theatre din Istanbul. Este membră-fondatoare a Asociației „DramAcum”, în cadrul căreia activează ca producător şi coproducător de proiecte de teatru independent.

Spectacolele Gianinei Carbunariu au fost prezentate în festivaluri internaționale: în selecția oficială a Festivalului Avignon 2014, LIFT din Londra, Bienala „New Plays from Europe” din Wiesbaden, Festivalul „TransAmériques” din Montréal, New Drama Festival din Moscova, Dialog din Wroclav, Kontakt Festival din Torun, Konfrontacje Festival din Lublin, New Drama din Budapesta, Mladi Levi din Liubliana, Divadelna Nitra, New Drama din Bratislava, „20 Years After” la teatrul HAU din Berlin, Contemporary Balkan Scene – Centrul Onassis din Atena ş.a

Cristina Modreanu este critic de teatru, curator şi expert în artele spectacolului, pendulând între Bucureşti şi New York. Este doctor în teatru al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică București (2009), autoarea a cinci cărți despre teatrul românesc, între care „Utopii performative. A contribuit la numerele speciale dedicate teatrului românesc de revistele „Theater” (Yale University, USA, 2009) şi „Alternative Théâtrales” (2010), şi a scris articole pentru „Slavic and East European Performance” (CUNY, New York, 2012), „New Theatre Quarterly” (London University, 2013), şi „PAJ” (New York, 2014). Cristina Modreanu a fost curatorul celor mai importante festivaluri de teatru din România: Festivalul European al Artelor Spectacolului, Timişoara (2011-2013), Festivalul Național de Teatru (2008-2010), Festivalul Național al Dramaturgiei Româneşti (2006-2008) şi selecționer al FestCo – Festivalul Comediei Româneşti (2005-2006). Din 2014, Cristina Modreanu este curatorul Platformei Internaționale de Teatru Bucureşti, pe care a fondat-o, prima ediție având tema „Viitorul este feminin”.