Spectacolul “Solitaritate” cucereşte publicul belgian

Spectacolul “Solitaritate” cucereşte publicul belgian

Spectacolul Solitaritate, creat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu,  în parteneriat cu Teatrul Naţional Bruxelles, va fi prezentat,  în perioada 28-31 ianuarie, în cadrul proiectului european „Cities on stage” derulat cu fonduri europene din programul Cultura al UE (2011-2016).

Spectacolele vor avea loc la Teatrul Naţional al Comunităţii Franceze din Bruxelles, în zilele de 28, 29, 30 și 31 ianuarie.

Regizor rebel al tinerei generaţii de creatori de teatru români, Gianina Cărbunariu s-a remarcat printr-o atitudine curajoasă faţă de contradicţiile societăţii contemporane, dar şi faţă de absenţa dimensiunii social-politice dintre subiectele predilecte ale teatrului românesc.

 Cu o poetică proprie şi o voce regizoral-dramaturgică puternică în peisajul autohton, Gianina Cărbunariu a conceput spectacolul Solitaritate pornind de la realitatea concretă a României contemporane. Cele cinci tablouri care se succed pe scenă surprind instantanee dintr-o ţară în permanentă tranziţie, captivă între un trecut neînţeles şi un viitor incert sau idealizat. Radicalizarea perspectivei asupra sărăciei sau blocajul în convenţii sociale acceptate de cetăţeni fără a le problematiza, scrie autoarea în textul de prezentare al spectacolului, sunt situaţii care stigmatizează diferenţele şi estompează tot ceea ce ar putea să îi apropie pe oameni. Solitaritate reflectă astfel indiferenţa civică, intoleranţa şi însingurarea care devin normalitate în societatea românească.

Produs în parteneriat cu Teatrul Naţional din Bruxelles şi cu Festivalul Internațional de la Avignon, Solitaritate a fost prezentat în secţiunea oficială a festivalului şi s-a bucurat de o receptare entuziastă din partea presei de specialitate care l-a considerat emblematic pentru ediţia dedicată teatrului politic în 2014.