Spectacolul „Unbounded“ la Teatrul Taborda din Lisabona

Spectacolul „Unbounded“ la Teatrul Taborda din Lisabona

Foto: ICR

Institutul Cultural Român de la Lisabona susține organizarea a două reprezentații ale spectacolului Unbounded, la Teatrul Taborda din Lisabona. Spectacolul face parte din stagiunea 2017 a teatrului Viriato din Viseu, iar concepția și coregrafia îi aparțin artistului român Romulus Neagu.

Cu sprijinul Companiei Teatro da Garagem și al ICR, spectacolul, cu o durată de 45 de minute, va fi itinerat în perioada 16-17 februarie 2018 la Teatrul Taborda din Lisabona, după cum urmează: vineri, 16 februarie, ora 15.00, spectacol pentru publicul școlar; sâmbătă, 17 februarie, ora 21.30, spectacol pentru publicul larg.

Unbounded, în interpretarea actorului portughez João Santiago, este o reprezentare intimă a reflecției personale a coregrafului: subiectul acestui solo este problema identității și cum aceasta devine o prioritate, nu numai în sfera socială, ci și în contextul specific al scenei artistice – conceptul relației între individul social și personalitatea sa artistică.

Spectacolul vizează în special publicul tânăr, care, trecând prin mari schimbări de identitate, se poate vedea oglindit în dialogul scenic al celor două deveniri: procesul artistic și procesul indentitar de maturizare.

Romulus Neagu, născut în 1973, în România, s-a stabilit în Portugalia în urmă cu 8 ani. În prezent este artist asociat la Teatrul Viriato din Viseu. Interpret, coregraf și profesor, Romulus Neagu a absolvit cursurile Liceului de Coregrafie „Floria Capsalli“ din București în 1993.

Ulterior, a aprofundat studiul dansului contemporan cu Christine Bastin, Karine Saporta, Thiery Bae, Dominique Bagouet, Jeremy Nelson și Joseph Nadj. A colaborat cu Opera Națională București, Compania Orion, Ventura Dance Company și Companhia Paulo Ribeiro, participând și în proiecte conduse de Benvindo Fonseca, Cláudio Hochman, John Mowat, José Wallenstein, Madalena Victorino și Ricardo Pais.

În coproducție cu diverse instituții, a dezvoltat proiecte proprii, precum: „O ensaio de um Eros possível“, „A invisibilidade das pequenas percepções“, „A partir do adolescente míope“ și „Alibantes“.

Dezvoltând o activitate pedagogică continuă în domeniul dansului, a creat diverse proiecte pentru grupuri specifice, comunități de emigranți, persoane cu deficiență, adolescenți în programe de reintegrare socială, etc.