Acasă Stiri Sprijin pentru crearea unui sistem funcțional pentru primirea și integrarea străinilor în Republica...

Sprijin pentru crearea unui sistem funcțional pentru primirea și integrarea străinilor în Republica Moldova

În contextul liberalizării regimului vizelor şi al Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, Biroului Migraţie şi Azil (BMA) Moldova și Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), ca partener de implementare, au colaborat pentru crearea unui sistem funcțional de recepție, admisie, reglementare a șederii și integrare a străinilor în Republica Moldova, în cadrul unui proiect care s-a desfășurat atât în România, cât şi în Moldova. Au fost evaluate procedurile de lucru ale BMA şi a fost elaborat un standard de cooperare inter-instituţională. De asemenea, au fost organizate mai multe sesiuni de formare şi schimburi de experienţă cu implicarea actorilor guvernamentali şi non-guvernamentali cu responsabilităţi în integrarea migranţilor.

Conferința de închidere a proiectului „Consolidarea capacităţii de coordonare instituţională a Biroului Migraţie şi Azil în domeniul recepţiei, admisiei, reglementării şederii şi integrării străinilor pe teritoriul Republicii Moldova” a avut loc astăzi, 29 noiembrie, la Chişinău.

Cu această ocazie, reprezentanţii IGI au prezentat rezultatele obţinute în urma implementării proiectului pe fiecare componentă în parte, din cele trei arii principale de intervenţie. De asemenea, au fost prezentate aspecte ce țin de legislația națională în domeniul azilului, migrației și integrării străinilor, precum și exemple de bune practici în aceste domenii.

S-au avut în vedere dezvoltarea mecanismului de integrare a străinilor pe teritoriul Republicii Moldova, prin consolidarea infrastructurii centrelor de integrare pentru străini, stimularea implicării actorilor relevanţi în acest proces, precum şi dezvoltarea cadrului instituțional, procedural și legislativ în domeniul admisiei și reglementării șederii străinilor în Moldova.

15192769_1264735880244928_718371300322438118_nÎn cadrul conferinţei, inspectorul general al IGI, chestor principal de poliţie Viorel Vasile, şi-a exprimat disponibilitatea de a împărtăşi din experienţa României în gestionarea fenomenului migraţionist şi de a oferi în continuare sprijinul necesar autorităţilor moldovene în baza protocolului de colaborare deja existent.

Implementarea în parteneriat a acestui proiect a reprezentat o oportunitate şi un cadru optim pentru consolidarea relaţiile de cooperare între cele două structuri de imigrări, constituind astfel  un pas important în vederea dezvoltării de noi proiecte viitoare.