Acasă Alte comunitati Stand românesc organizat în cadrul Festivalului International “Lumea Cărţii” de la Praga,

Stand românesc organizat în cadrul Festivalului International “Lumea Cărţii” de la Praga,

Foto: ICR

În perioada 11 – 14 mai a.c. se se desfăşoară la Praga cea de-a XXIII-a ediţie a Târgului de Carte şi Festivalului Internaţional “Lumea Cărţii” de la Praga.

Evenimentul are loc în incinta Palatului Expoziţional Holešovice, dar şi în alte puncte nodale ale capitalei cehe (studiourile de sculptură ale Facultăţii de Arte, Lapidarium-ul, piaţa Palatului Industriei), găzduind anual peste 50.000 de vizitatori şi aproximativ 50 de expozanţi străini.

Ţinând cont de proximitatea geografică şi de relaţiile culturale excepţionale dintre cele România şi Cehia, ţara noastră este prezentă în mod tradiţional la manifestare cu un stand organizat de Ministerul Culturii, în cadrul căruia vor avea loc lecturi publice, întâlniri cu scriitorii români, prezentări de carte şi dezbateri.

Anul acesta, prin evenimentele organizate, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în colaborare cu Centrul Național al Cărții (CENNAC), Institutul Cultural Român de la Praga, şi-a propus să contribuie la explorarea temei influenţei „locului” asupra textului literar, sondând periferialităţi geografice şi marginalităţi sociale.

Invitaţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale la ediţia din acest an a Târgului „Lumea Cărţii” de la Praga sunt prozatorii Matei Florian, Vasile Ernu şi Dumitru Crudu, precum și profesorul şi romanistul Jiři Našinec. Acestora li se va alătura, ca invitat al Institutului Cultural Român de la Praga, romancierul şi poetul Varujan Vosganian.

Evenimentele vor fi moderate de criticul literar Simona Vasilache şi transpuse pentru public în limba cehă de către Jarmila Horakova, Jitka Lukesova şi Libuše Valentova, profesoare de limba şi literatură română la Universitatea Carolină din Praga.

În fiecare an, în cadrul manifestării se acordă numeroase premii literare, cele mai notabile fiind: Premiul Jiří Orten, Premiul George Theiner şi popularul anti-premiu “Masa de Tortură”, acordat de Asociaţia Traducătorilor Cehi pentru cea mai proastă traducere a anului.

În 2017, târgul şi festivalul vor fi construite în jurul a trei poli de atracţie, ce vor orienta tematic evenimentele susţinute şi programul prezentat: genius loci în literaturăcartea ca obiect şi audio-book-ul.